Народна странка

Народна странка Београд: Право на здравље је основно људско право

Народна странка Београд: Право на здравље је основно људско право

Израз „Здравље за све“ предвиђа да сви људи имају добро здравље за испуњен живот у мирном, просперитетном и одрживом свету.

Право на здравље је основно људско право.

Сваки човек мора имати приступ неопходним здравственим услугама, на време и на месту када су нам потребне, без финансијских потешкоћа (што се назива универзалном покривеношћу здравственом заштитом).

Скоро две милијарде људи суочава се са катастрофалним или осиромашујућим трошковима за здравствене услуге, са значајним неједнакостима, које највише утичу на оне у најугроженијим срединама.

Универзална покривеност здравственом заштитом омогућује финансијску заштиту и приступ квалитетним основним услугама, извлачи људе из сиромаштва, унапређује добробит породица и заједница, штити од криза јавног здравља и покреће нас ка #Здрављу за све (#healthforall).

Да би „здравље за све“ постало стварност, потребни су нам:

1. Појединци и заједнице који имају приступ висококвалитетним здравственим услугама, како би могли да брину о свом здрављу и здрављу својих породицa.

2. Квалификовани здравствени радници који пружају квалитетну здравствену заштиту, усредсређену на људе.

3. Креатори политике посвећени улагању у универзалну покривеност здравственом заштитом.

Научни докази указују да су здравствени системи засновани на приступу примарне здравствене заштите (ПЗЗ) најефикаснији и најефективнији начин да се људима приближе услуге које доприносе здрављу и благостању.

COVID-19 је уназадио стремљење сваке земље до циља „зравље за све“ (#healthforall).

COVID-19 и друге ванредне здравствене ситуације, које се преклапају са хуманитарним и климатским кризама, економским ограничењима и ратом, учиниле су још хитнијим стремљење сваке земље до циља „здравље за све“(#healthforall).

Одбор за здравство Народне странке сматра да је сада време да Министарство здравља предузме све како би испунили своје обавезе у вези са универзалном покривеношћу здравственом заштитом и да цивилно друштво позове лидере на одговорност.

Мора се убрзати напредак ако се жели испуњење „Циљева одрживог развоја УН“ који се односе на здравље.

Захтевајте своје право на приступ неопходним здравственим услугама без финансијских оптерећења!

Одбор за здравство Народне странке Београд