Народна странка

Народна странка Београд: Држава увозом најјефтиније радне снаге уништава животни стандард становника Србије

Народна странка Београд: Држава увозом најјефтиније радне снаге уништава животни стандард становника Србије

Одбор за социјална питања Народне странке Београд истиче да држава директно интервенише и не дозвољава самостално функционисање тржишта радне снаге, чиме драстично обара цене рада на српском тржишту и уништава животни стандард становништва.

Подсетили су да је Влада Србије у оквиру једне од мера своје социјалне политике 2014. године платила израду и рекламирање промо спота под називом ,,Invest in Serbia“ (Инвестирајте у Србију) на CNN-у. У оквиру овог спота Србија се промовише као земља високо квалификоване и јефтине радне снаге. Ова мера не само да је штетна за углед земље у свету и увредљива за Србију и њено становништво, него доводи до константне депопулације и убрзавања имиграције наших грађана. 

,,Ова мера ипак доноси енорман профит малој интересној групи која је на власти. Кроз коруптивне „дилове“, управљање субвенцијама и пословање са повлашћеним фирмама, по правилу у власништву лица која су директно или посредно повезана са владајућом структуром Српске напредне странке“, истакли су из Одбора.

Примере ових интервенција налазимо у многим фирмама. Ових дана у медијима је актуелан случај возача из Шри Ланке, објављен је готово по свим порталима и дневним новинама.

Они су наопоменули да све државе кроз политику радних виза контролишу тржиште радне снаге. Како би се добила виза за неку од земаља ЕУ потребно је, да се поред низа услова који су везани за квалификације и радно искуство, испуне и бројни други услови. Радна снага која се доводи, односно долази у Србију не само да не испуњава кумулативно ове услове, већ тешко да и један од ових услова испуњава у потпуности.

,,Овим процесима актуелна власт доводи до замене наше квалитетне и квалификоване радне снаге, која одлази у земље ЕУ, јефтинијом и лошијом, која долази на тржиште Србије. Ова катастрофална политика доводи и до ненадокнадивих последица у смислу квалитета производа и процеса рада, али и до нестанка највреднијих и најтраженијих професија“, рекли су из Одбора за социјална питања Народне странке.

Истакли су да оваква политика води до убрзаног смањења броја становника Србије. Већина људи због нетранспарентних и неконтролисаних, а пре свега штетних интервенција актуелне власти није у могућности да заради за основне животне потребе. Оваквим мерама становништво Србије је доведено на руб егзистенције и приморано је да напусти земљу у потрази за било којим послом у иностранству, који би им омогућио материјалну безбедност и економску стабилност потребну за породични живот.

Одбор за социјална питања Народне странке Београд предлаже скуп хитних мера за укидање ,,асоцијалне“ политичке праксе која доводи до нестајања нашег становништва: 

1) Пооштравање политике радних виза по свим критеријумима, уз увођење мера за очување нашег језика и културе. Познавање српског језика мора бити нужни предуслов за добијање радне визе;

2) Хитна ревизија буџета, којом се морају одвојити средства за повећање животног стандарда, пре свега оних професија које су неопходне за здраво и несметано функционисање друштва;

3) Хитне измене Закона о раду, како би се поправио општи положај радника, а пре свега у вези са увођењем одредби у вези са популационом политиком и очувањем породице;

4) Увођење посебне надлежности инспекције рада чиме ће се осигурати поштовање и спровођење закона.

Одбор за социјална питања Народне странке Београд