Народна странка

Народна странка Београд: Актуелна власт образовање претворила у профитабилну делатност

Народна странка Београд: Актуелна власт образовање претворила у профитабилну делатност

Одбор за просвету Народне странке Београд истиче да образовање није приватан посао, као што је претходни министар образовања сматрао и чиме се, између осталог, руководио обављајући своју функцију.

,,Ни у једној стабилној и сређеној држави образовање није профитабилна делатност. Могу да постоје образовне институције, приватне школе или приватни Универзитети, али то је у таквим државама строго непрофитна делатност и сав профит, ако он и постоји, образовна институција мора да улаже у подизање квалитета образовног процеса“, напоменули су из Одбора за просвету Народне странке Београд.

Они су истакли да је актуелна власт дозволила да приватни издавачи мењајући сваке године уџбенике, приморавају родитеље да за годину дана млађе дете морају да купе нове уџбенике.

,,Невладине „non-government“ образовне институције су често много квалитетније од државних, јер није на првом месту зарада власника будући да зарада не постоји. Док се у Србији признају дипломе са скраћеног курса одржаног у Сава центру или дипломе неке приватне школе наводно регистроване у Лондону“, подсетили су из Одбора.

Указали су да бесплатни уџбеници уопште нису бесплатни, већ су посебна врста преваре. Скрипта која није штампана у боји, често лошег квалитета, кошта готово као неки уџбеник. Такође, таблети које је доставило Министарство просвете за пројекат „2000 дигиталних учионица“, представља још један пример како појединци зарађују новац, нудећи рачунаре који су далеко испод стандарда по квалитету. Исто је било и са дигиталним кабинетом и сумњивим послом са “Pakom”.Једино решење постојећег проблема је да држава плати издавачима за штампана издања уџбеника за сву децу у Србији, јер дигитални уџбеник без штампаног је најгора могућа варијанта.

Одбор за просвету Народне странке Београд истиче да су нашем образовном систему потребне хитне промене из корена, како би сачували основне друштвене вредности и омогућили нашој деци нормалне услове образовања.

Одбор за просвету Народне странке Београд