Народна странка

Александар Радојевић (Чачак): Да ли се спрема предаја ЕПС-а из домаћих у руке странаца?

Александар Радојевић (Чачак): Да ли се спрема предаја ЕПС-а из домаћих у руке странаца?

преузето са портала Epicentar press

"Желимо да обавестимо јавност да су увелико започете веома штетне радње на отуђењу објеката Електропривреде Србије из државне својине, што није прихватљиво ни за једног родољуба у овој држави", речено је на конференцији за медије у Градском одбору Народне странке у Чачку.

Како је рекао др Александар Радојевић, председник Градског одбора Народне странке Чачак, муњевити догађаји које је Влада Републике Србије урадила у последњих неколико дана, у супротности су са националним и државним интересима.

Наиме, пре неколико дана Наџорни одбор Акционарског друштва Електропривреда Србије за новог в. д. генералног директора ЕПС АД поставио је Душана Живковића.

"Срби, српска држава и сви они који живе у Србији нису, очигледно, више способни да воде своје фирме и своје системе, па нам требају странци. Ваљда је тако лакше нешто сакрити и отуђити. Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић представила је нове чланове Наџорног одбора ЕПС-а, док је Наџорни одбор Електропривреде Србије изабрао Олуфа Улсета за свог председника. Од седам чланова, троје је из Норвешке и први од њих је бивши државни секретар норвешког премијера, други је руководилац београдске канцеларије Еуронета, трећи је магистар економије са искуством рада на високим позицијама у више министарстава Норвешке, четврти је некадашњи водећи специјалиста у светској банци у Вашингтону, пети - стручњак за енергетику са искуством на високим позицијама норвешке енергетске компаније, шести је руководилац на више позиција у домаћим и страним банкама и седми је представник Синдиката ЕПС-а Милан Ђорђевић. Овај представник Синдиката тренутно има тешкоће да буде именован од стране неких људи из Владе РС. Остали наведени странци немају потешкоћа да буду именовани. Постављени су поред свих оних потомака Николе Тесле и Михајла Пупина који су измислили струју и саградили електране и на крају довели Електропривреду Србије на светски ниво. Они сада више нису кадри да се баве оним што су направили, јер нису склони издаји и превари, распродаји националних и државних интереса, и нису спремни да уступају странцима оно што је крвљу и знојем овај народ правио деценијама уназад", изјавио је др Радојевић.

Како истиче др Александар Радојевић, досадашњи генерални директор ЕПС-а инжењер Мирослав Томашевић "експресно" је смењен, а како је Томашевић и сам изјавио "сазнао је из медија тако што му је објаве на ту тему доставила ПР служба предузећа".

"Читав свој радни век провео је на најодговорнијим позицијама ЕПС-а, а везане су за производњу струје и угља. У Компанији, коју заступају господа из ове или стране државе, не налазе за сходно да се нађу уписани људи попут Милана Ђорђевића, председника Синдиката ЕПС-а,  јер неком то не одговара. Наравно, не одговара зато што је Ђорђевић најавио штрајк поводом смене директора Томашевића и намере да се део електроенергетског система, а у првом реду "Дринско - лимске хидроелектране", д.о.о. отуђе. Одлука о штрајку у случају да се ови захтеви  не испуне, а први је да се одустане од приватизације и формирања заједничког предузећа са заједничком компанијом, већ је донета. Таква одлука је донета и о рударском басену Колубара, а о генералном штрајку остаје да се гласа на нивоу компаније. Не сумњамо да су огромни притисци да до тог гласања и штрајка не дође", додао је председник Градског одбора Народне странке Чачак.

Др Радојевић је подсетио јавност и на то да је председница Владе изјавила да "министар полиције перфектно обавља своју дужност без обзира на настрадалу децу".

"Све и да није лично он одговоран и да није одговорна Влада за све то што се десило, из моралних разлога су морали да поднесу оставку, а не да се хвале оним што су починили на хумкама гробова деце а на тему одузимања оружја, и да то представљају као некакав успех. Пре неколико дана су заробили тројицу Албанаца на територији Републике Србије и њихове слике смо видели 2 милиона пута, објашњења и оправдања о хапшењу, тумачења, а о страдалој деци нема нигде ни помена, као ни о шесторо Срба на Косову и Метохији - нигде нико не помиње у јавности. У јавности се представља само оно што може бити позитивно за владајући режим, а то је да се похвале како одузимају оружје и како хапсе три Албанца који су прешли преко границе, а онда добију упозорење из Стејт департмента да их хитно и безусловно пусте да се врате на КиМ", нагласио је др Александар Радојевић.

"То што износите лепе слике и успехе у јавност не може да прекрије све ваше махинације и лоповлуке који су свакога дана све тежи и тежи. Узмите се у памет, последњи је тренутак и на нивоу Републике и на нивоу Чачка", додао је председник ГрО Народне странке Чачак.