Народна странка

Александaр Анђелковић: Ирена Вујовић нас води кроз загађење као гуске у магли

Александaр Анђелковић: Ирена Вујовић нас води кроз загађење као гуске у магли

Обарамо рекорде, сврставамо се у сам врх, додуше међу најзагађенијим, али врх је врх, а врху се у ледени брег не гледа.

Уз ресорну министарку само су нам овакве позиције и гарантоване. Функционерка која није у стању ни терминологију да превали преко усана а камо ли да се упусти у дубље анализе и проба какав искорак да начини, је пастир који нас као гуске води кроз ову београдску маглу док се потпуно не изгубимо.

Београд је ових дана и пре почетка грејања из топлана, потпуни рекордер загађења. Нема ветра на нашу штету, а нема ни алтернативе кроз овакво вођење државе. Доказ да нам нико у власти не жели добро управо је кадрирање министара, где су неспособни награђени а народ препуштен случају. Ово пецкање у грлу које осећамо изазвано је загађењем у ваздуху а горчина чињеницом да нема ко да нам помогне.

Вредности ПМ 2,5 честица су далеко изнад дозвољених око 18 пута, то је највише изазвано у овом периоду појачаним сагоревањем лоших сировина у индивидуалним ложиштима, лошим лигнитом и јаловином која се спаљује у ТЕНТу, саобраћајем, а на све то као кап у чаши која одавно намерава да прелије, дођу и ломаче у којима се нелегално спаљују секундарне сировине и ослобађају огромне количине канцерогеног фурана и диоксина у атмосферу. Све то ми удишемо данима, а инспектори као и комунална милиција се крију од очију јавности.

Београд је под Иреном Вујовић постао прљав и загађен и ових дана је једини Европски град који се нашао у првих 10 најзагађенијих градова у свету. Ни остатку Србије се не смеши боља судбина. Сама помисао да су из УН и ЕУ комисије закључили да у Србији превремено умре око 10000 становника само због загађења ваздуха довољна је да се озбиљно забринемо.

Срећан нам почетак зиме и грејне сезоне.

др Александар Анђелковић, 
председник Ресорног одбора Народне странке за заштиту животне средине