Народна странка

Алексић: Корупција појела Србију, директор ДРИ Душко Пејовић саучесник

Алексић: Корупција појела Србију, директор ДРИ Душко Пејовић саучесник

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је „корупција појела Србију“ и да су томе значајно допринели председник Државне ревизорске институције (ДРИ) Душко Пејовић и директор Агенције за спречавање корупције Драган Сикимић, који су својим нечињењем дозволили да се из буџета корупцијом извуку стотине милиона евра „у приватне џепове људи блиских режиму“.

„Сигурно ћете одговарати због тога када институције у Србији оживе. Ћутите и прикривате корупцију јер имате плате и до 400.000 динара и штитите своје привилегије. Ви заступате интересе корумпираног режима, а не грађана који вас плаћају. Ваше чињење и понашање директно утиче на приватизацију државе, репресију и ширење страха“, рекао је Алексић на седници Скупштине Србије.

Алексић, који је бивши председник општине Трстеник, рекао је да припадници Управе криминалистичке полиције (УКП) по налогу председника Србије Александра Вучића, министра унутрашњих послова Братислава Гашића и начелника УКП-а „спроводе опсежну акцију у Трстенику и траже било какву неправилност“.

„Инспектори су рекли да имају задатак да нађу да ли је макар и моја баба украла једно јаје пре 40 година. Ако, нека раде свој посао, то је четврти пут да проверавају. Питам вас да ли ћете се извинити када ништа не пронађу за све лажи које сте о мени изрекли“, навео је Алексић.

„Проверава се колико је општина Трстеник док сам био председник платила за довођење гаса – ни динар из буџета. Док мене јурите, проверите и гасификацију Крушевца коју је радила фирма ’Расинагас’, питајте Гашића који је потписао уговор са директором Србијагаса Душаном Бајатовићем од 32 милиона евра“, рекао је Алексић.

Алексић је рекао да „Расинагас“ за 18 милиона евра ради и гасификацију Трстеника.

„У извештају ДРИ стоји да је Србијагас потрошио 16 милијарди динара мимо процедуре. Нити сте поднели кривичну пријаву, нити сте обавестили тужилаштво, него сте поднели прекршајну пријаву“, рекао је Алексић Пејовићу.

Алексић је додао да је компанија „Миленијум тим“ без тендера добила посао од 75 милиона евра за градњу гасовода Београд-Ваљево-Лозница „у преговарачком поступку који је трајао 15 минута“.

„Гасификација Краљева – 25 милиона евра, Гроцке 21 милион евра…“, додао је Алексић.  

Алексић је упитао Пејовића зашто није урађена ревизија пословања Радио-телевизије Србије (РТС).

„Да ли зато што је ваш син запослен као интерни ревизор у РТС-у“, питао је Алексић.

„Примате плату од 400.000 динара месечно и не испитујете корупцију, али зато имате времена да у радно време држите предавања, као што ћете у марту држати предавање у Врњачкој Бањи у хотелу Фонтана“, додао је Алексић.

Алексић је истакао да је Телеком потрошио 500 милиона евра за куповину мањих кабловских оператора, од којих је један плаћен чак 110 милиона евра, за колико је продато и 17.000 хектара ПКБ-а.

„Ћутите о томе јер имате бенефиције и велику плату, али мораћете да одговарате због тога што штитите корупцију“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је директор Агенције за спречавање корупције Драган Сикимић „брао ротквице“ на имају „Јовањица“ Предрага Колувије, где је, према оптужници, пронађена највећа плантажа марихуане у Европи.