Народна странка

Радојевић: Нова глупост градске власти – градња фабрике за прераду фекалија на 150 метара од насеља

Радојевић: Нова глупост градске власти – градња фабрике за прераду фекалија на 150 метара од насеља

Потпредседник Народне странке и председник Градског одбора Чачак др Александар Радојевић позвао је градску власт да почне да исправља глупости а не да чини нове попут градње фабрике за прераду отпадних вода у непосредној близини кућа у којима живе људи у Прелићи у Доњој Атеници.

Планирано је да се на свега 150 метара од 50 кућа у којима живе људи гради постројење које ће годишње прерађивати 15.000 тона фекалија, а мештани се противе градњи фабрике због могућих последица, од којих су неке ширење смрада и стварање отпада.  

„За градску власт и проблеми са којима ће се суочити мештани Прелића када буде  изграђена фабрика највероватније су глупост, као што је градоначелник Чачка недавно рекао да је глупост да је град продао градску улицу и плац, а то је чињеница”, рекао је Радојевић.

„Слажем се да су глупости то што ради град, али време је да почну да исправљају глупости, а не да праве нове“, додао је Радојевић.  

У чачанском одбору Народне странке истичу да је Чачку потребна фабрика за прераду отпадних вода али да је упитно место на којем је планирана градња тог постројења и да је и то питање, као и сва важна питања претходних година, прекривено велом тајни како се грађани бунили и изнели другачије мишљење.  

Потпредседница Градског одбора Народне странке Чачак Виолета Марковић подсетила је да је на месту планираном за фабрику отпадних вода била депонија, која је наводно затворена.

„Грађани су изричито против изградње фабрике и са њима нико није разговарао. Мештани се буне и разумљиво је што не желе да ту буде фабрика за пречишћавање отпадних вода. Одржан је један састанак са фирмом која је радила идејни пројекат фабрике и у том пројекту је одређена локација коју је дало Јавно предузеће ’Градац’“, рекла је Виолета Марковић.

„У пројекту је потврђено да се куће налазе на 150 метара удаљености и најважније је да се за време редовног рада фабрике може очекивати појава повремене, краткотрајне комуналне буке и генерисање отпада и отпадних вода. Дугорочно са вероватноћом понављања, као и емисија непријатног мириса”, додала је Марковић.  

Виолета Марковић је навела да град гледа да га што мање кошта када је реч о нашим грађанима, за  разлику од страних инвеститора за чији се долазак улаже огроман новац.

Радојевић је рекао да је ангажман доскорашњег председника Народне странке Вука Јеремића у вези са резолуцијом УН о геноциду чин родољубља и патриотизма, а не сарадње са влашћу.