Народна странка

Гајић: Спајањем избора се ништа не постиже, јалова расправа отераће гласаче опозиције у апстиненцију

Гајић: Спајањем избора се ништа не постиже, јалова расправа отераће гласаче опозиције у апстиненцију

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да спајањем београдских и локалних избора широм Србије ништа не постиже, па ни спречавање „изборног туризма“, односно премештање бирача пред изборе, јер постоји „резерва“ од 60 општина у којима су локални избори одржани у децембру.

„Губи се време за припреме за избора и две трећине кампање ће проћи у расправи о испуњавању услова опозиције, што ће отерати гласаче опозиције у апстиненцију и многи од њих неће изаћи на изборе. То иде у корист власти, која рачуна да ће због мањег оџива на изборе победити у Београду ако добије исти број гласова као у децембру“, рекао је Гајић телевизији „Информер“.  

„Власт је искористила бесмислен захтев опозиције да избори буду одржани истовремено 2. јуна. Опозиција нема инфраструктуру да испрати истовремене изборе у Београду и 90 општина и било би јој лакше да су избори раздвојени. Потребне су стотине хиљада потписа, хиљаде кандидата, неколико хиљада контролора и опозиција нема ресурсе да то испрати“, додао је Гајић.  

Гајић је навео да је захтев опозиције за истовремено одржавање републичких и београдских избора у децембру био аутогол и да је сада опет поставила „нерационалан захтев и сама испословала тешку ситуацију у којој се нашла“.

Председник Народне странке је додао да „није у реду правна гимнастика“ којом ће избори бити спојени скраћивањем мандата локалним самоуправама и скраћивањем кампање на месец дана, јер ће тако остати и за будуће локалне изборе, а то „није у интересу демократије“.

„Народна странка је предлагала конкретне измене Закона о локалним изборима који би биле отклоњене сумње у ’изборни туризам’ тако да онај ко промени пребивалиште не може на првим следећим изборима да гласа у новом месту пребивалишта него у старом, као и да одмах по завршетку гласања на буду објављени бирачки спискови са свих бирачких места на сајтовима градских и општинских изборних комисија“, рекао је Гајић.

„Опозиција би могла да политички профитира на много тема али не тако да се од Европске уније просе резолуција и међународна истрага, па онда амерички амбасадор и амбасадор ЕУ седе на састанку у оквиру дијалога власти и опозиције у Скупштини Србије, а опозиција се чуди откуд њих двојица ту иако све време тражи помоћ од њих“, додао је Гајић.  

Гајић је навео да је амбасадоре на тај састанак позвала председница парламента Ана Брнабић и истакао да „то више никад не сме да се понови, јер у нашој скупштини у расправи која је део нашег унутрашњег поретка немају шта да траже амбасадори, не само та два амбасадора, него било који амбасадори“.