Народна странка

Алексић: Договор о изборима није близу, али остајемо у дијалогу док постоји шанса

Алексић: Договор о изборима није близу, али остајемо у дијалогу док постоји шанса

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да „није близу“ договор о изборним условима у дијалогу власти и опозиције о изборним условима и да та странка од почетка није гајила велика очекивања, али да ће учествовати у том процесу док год постоји и „промил могућности“ да се договор постигне, јер је то значајно првенствено за грађане Србије и њихово право да слободно бирају своје представнике.

„Народна странка и групација странака са којом смо наступили заједно у дијалогу остаје на разговорима јер смо од почетка веома озбиљно приступили дијалогу и трудили се да да будемо максимално конструктивни, а увек можемо да напустимо дијалог ако се ништа не буде променило. Са преговора се може изаћи само једном“, рекао је Алексић новинарима испред Палате Србије после данашње рунде дијалога власти и опозиције уз посредовање европских парламентараца.

„Ми очекујемо да постигнемо некакав резултат, а да ли ће га бити данас, то не изгледа прилично реално. Не верујем да ће се данас нешто епохално догодити, али са обзиром да су нам представници власти још једном поновили датум одржавања избора, 3. април, последњи рок за договор је 3. октобар“, додао је Алексић.

Алексић је истакао да „Народна странка и опозиција траже, парадоксално, траже да власт поштује законе и да институције раде свој посао“.

„Договор најмање зависи од нас, а зависи пре свега од власти која је приватизовала институције и државу, као и од европарламентараца, односно да ли ће они имати капацитета да натера власт само да поштује тековине европских држава и демократије“, навео је Алексић.

„Све што се дешава око дијалога потврђује у каквој је кризи Србија, кризи институција и владавине закона, а ми тражимо алтернативна решења, наџорне одборе који би пратили изборни процес и неке друге модалитете како бисмо превазишли кризу и створили услове, односно како би грађани Србије слободно могли да бирају своје представнике који би могли да им се представе путем медија и Јавног сервиса“, рекао је Алексић.

На питање „да ли разуме групацију“ групацију странака окупљених око ССП-а, ккоја је напустила преговоре, Алексић је одговорио да су „неке опозиционе странке можда гајиле превелика очекивања“.

„Ми смо од почетка ушли у дијалог са малим очекивањима, али са жељом да подигнемо на највиши ниво то што је неопходно да се дефинише као услов зарад изласка на изборе. Не бих улазио у детаље одлуке других опозиционих странака да напусте дијалог, видећемо шта ће се дешавати, јер ово није последњи састанак“, рекао је Алексић.

Упитан у каквој је атмосфери одржан данашњи састанак, Алексић је одговорио да је атмосфера, ако се изузму представници власти, веома конструктивна, али да се „власт понаша у свом маниру“.

„Као да су у скупштинској сали, нападају и даље опозицију и пред европарламентарцима, тако да је ово добра прилика да се и европски посредници увере како изгледа покушај дијалога са влашћу и политички живот у Србији“, рекао је Алексић.

Алексић је оценио да су „европарламентарци у чуду“, и додао да нису прекидали представнике СНС-а, него су их пустили су да кажу све што имају, и да је то добро, јер су „имали и шта да чују“.