Народна странка

Јеремић за Спутњик: Војна неутралност је кључна за будућност Србије

Јеремић за Спутњик: Војна неутралност је кључна за будућност Србије

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да би неутралност Србије, војна и политичка, требало да буде окосница успешне будућности наше државе и нашег народа у 21. веку, и да је то једна од кључних тачака програма који листа Народне странке „Сигуран избор. Озбиљни људи“ кандидује на изборима расписаним за 17. децембар.

„Војна неутралност је кључна, али њу би требало учинити одрживом. То подразумева увођење савременог војног рока, по узору на војно неутралне европске државе као што су Швајцарска или Аустрија”, рекао је Јеремић у интервјуу за Спутњик Србија.

Јеремић је додао да “не постоји ниједна војно неутрална држава на свету која нема служење војног рока, уређено на савремен начин”.

“Политичка неутралност у односу на сукобе великих сила у 21. веку је такође од великог значаја. Народна странка с тим у вези предлаже да се у Народној скупштини усвоји одлука да Србија не може подржавати увођење санкција било коме на свету, осим санкција које усвоји Савет безбедности УН“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, истакао је да је Народна странка „од почетка била против увођења санкција Русији“ и да се као неутемељена показала бојазан оних који су бринули да ће се неувођење санкција Русији негативно одразити на економску слику Србије.

„Неувођење санкција Русији је била нека врста до сада успешно спровођене дипломатске тактике, али неувођење санкција било коме на свету требало би да постане дипломатска стратегија“, навео је Јеремић.

„Неутралност би на дуже стазе представљала растерећење за Србију, која би свакако била безбеднија држава ако не би учествовала у ратовима других“, додао је Јеремић.
 
Јеремић је рекао да ће Народна странка, ако буде у ситуацији да утиче на власт после избора, бити руковођена јасном визијом неутралности и „да нам је очување територијалне целовитости Србије приоритет, те да онда активно наступамо с тим у вези“.