Народна странка

Јеремић u Крагујевцу: Судбина Косова и Метохије у Вучићевим рукама, референдум једини начин да му се то узме

Јеремић u Крагујевцу: Судбина Косова и Метохије у Вучићевим рукама, референдум једини начин да му се то узме

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је данас судбина Срба на Косову и Метохији, српских светиња, територијалне целовитости државе, али и „свих нас заједно“ у рукама председника Србије Александра Вучића и да је референдум о одбацивању „француско-немачког“ плана једини начин да му се то „узме из руку“.

„Ко није спреман да то види и призна, тај гура главу у песак. Референдум о ’француско-немачком’ плану, којим је предвиђено да се Србија сагласи са независношћу Косова и Метохије, јесте једини изборни процес у којем Вучић данас може да изгуби“, рекао је Јеремић новинарима у Крагујевцу, где је разговарао са грађанима који су потписивали за референдум.

Народна странка прикупља потписе за расписивање референдума, а иницијативу можете потписати ОВДЕ.

Јеремић је навео да је „француско-немачки“ споразум „једини танак лед на којем је данас Вучић нестабилан и ако му буде дозвољено да пређе преко тог танког леда, очекује га сигуран пут и многе године власти“.

„Зато Народна странка скупља потписе. До сада је више од 20.000 грађана својим потписом подржало иницијативу за расписивање референдума и наставићемо да их скупљамо док не скупимо неопходних 100.000 потписа“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да се Вучић не оглашава о референдуму, јер се „нада да ће игнорисањем та ствар нестати и да неће бити потребе да се о томе изјашњава“.

„Шта би Вучић могао да каже о референдуму? Немогуће је објаснити зашто народу не би било дозвољено да се изјасни о тако важном питању. Ниједан човек нема право да сам делује и одлучује о питању Косова и Метохије, па ни Вучић“, рекао је Јеремић.

Упитан о недељним изборима које организује приштинска власт, Јеремић је одговорио да је реч о „очигледном фијаску Вучићеве приватне косовске политике“ коју води већ 10 година ван уставних овлашћења.

„Срби су на Косову и Метохији препуштени на милост и немилост властима у Приштини, институције државе Србије у покрајини су расформиране. До сада смо и имали неку врсту представника у некој врсти институција, а од сада то више неће бити случај. Сва одговорност лежи на Вучићу који је у своје руке узео одлучивање и поступање у вези са свим на Косову и Метохији“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да није велики оптимиста у вези са стварањем Заједнице српских општина (ЗСО), јер на њу, и ако буде формирана, Срби неће моћи да се ослоне.

„Прича о ЗСО је требало да буде завршена још пре 10 година, када је Вучић по бриселским споразумима расформирао институције државе Србије на Косову и Метохији и добио обећање да ће заједница бити формирана, али се то није догодило ни после 10 пуних година“, рекао је Јеремић.

Грађани могу да подрже иницијативу за расписивање референдума и на  сајту sacuvajmokosovo.rs.