Народна странка

Јеремић: Вучић губи на референдуму, против „француско-немачког“ споразума је 80 одсто грађана

Јеремић: Вучић губи на референдуму, против „француско-немачког“ споразума је 80 одсто грађана

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је референдум о одбацивању „француско-немачког“ плана за независност Косова и Метохије једини изборни процес на којем данас гласовима грађана може да буде „поражен режим председника Србије Александра Вучића“.

„Око 80 одсто грађана Србије се чврсто противи споразуму којим се утврђује независност Косова и Метохије од Србије и Вучићева власт је по том питању у дебелој мањини. Пораз на референдуму би био први корак ка коначном паду режима, као што је пораз ДПС-а у Црној Гори на изборима 2020. године покренуо пад режима Мила Ђукановића. Дубоко укорењене аутократије не могу пасти одједном, него из више корака“, рекао је Јеремић телевизији КТВ из Зрењанина.

Народна странка прикупља потписе за расписивање референдума, а иницијативу можете потписати ОВДЕ.

Јеремић је истакао да ће власт покушати „апсолутно све“ да спречи одржавање референдума, и додао да је опструкција већ почела.

„Председник Скупштине Србије Владимир Орлић није дозволио верификацију иницијативе у скупштини, што значи да нам практично није дозволио да оверавамо потписе грађана. Ми смо, наравно, почели прикупљање потписа, јер нећемо да дозволимо режиму да купује време“, рекао је Јеремић.

„Потписе ћемо однети у скупштину и захтеваћемо од Орлића да дозволи верификацију, јер иза нас стоји 100.000 људи. Када будемо имали 100.000 оверених потписа мораће да се распише референдум са питањем које смо дефинисали – да ли подржавате спровођење у дело ’француско-немачког’ плана за Косово и Метохију. Режим неће моћи да манипулише питањем па да оно гласи рецимо ’да ли сте за мир или за рат’“, додао је Јеремић.

Јеремић је рекао да то није референдум о територији, Уставу нити о признавању „Косова“, него о конкретном плану који је објављен на интернет сајту Европске комисије.

„Народ је носилац суверенитета у свакој демократској држави и народ има право да се изјашњава о најважнијим питањима. Нико нема право да у своје руке узме одлучивање о тако важним питањима, и то без икакве платформе владе или скупштине, не питајући никога, па то право нема ни Вучић“, навео је Јеремић.

Јеремић је рекао да су анексом са којим се Вучић сагласио у Охриду предвиђени прецизни рокови за спровођење „француско-немачког“ споразума.

„То нас ставља у временски теснац и немамо луксуз да много мудрујемо, нагађамо и паметујемо, јер ће за неколико месеци цео план бити спроведен у дело, тачку по тачку, а тај план предвиђа да Србија прихвати самопроглашено ’Косово’ као државу равну себи и да не блокира чланство Приштине у међународним организацијама, а Уједињене нације су једна од међународних организација“, додао је Јеремић.

„То је фактичко признавање ’Косова’ и чиста велеиздаја, нема друге речи којом се такав чин може описати. Нико нормалан не би прихватио такав план. Вучић га је прихватио јер је уцењен криминалом и корупцијом и странци га имају ’у фиоци’. Зато би због одбацивања плана последице трпео само Вучић лично, а не Србија“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да готово нико на политичкој сцени Србије не каже да је „француско-немачки“ споразум добар за Србију.

„Никад нисмо чули став СПС-а по питању споразума. Радикалније грађанске организације су рекле да се мора прихватити, али чак и оне говоре да план није добар. Не могу да замислим да ће било ко на референдуму изаћи и агитовати из свег срца за прихватање споразума, а и те како има организација, на челу са Народном странком, које ће агитовати против прихватања споразума“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да су иницијативу Народне странке за расписивање референдума подржали Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка, Саво Манојловић из Иницијативе „Крени-промени“, глумац Петар Божовић, професор Мило Ломпар, редитељ Борис Малагурски…

„Биће још јавних личности које ће нам се придружити, а надам се да ће иницијативу подржати и друге политичке организације“, закључио је Јеремић.