Народна странка

Јеремић: Ако народ на референдуму одбаци план за независност Косова и Метохије, неће бити ни економских санкција ни политичке изолације

Јеремић: Ако народ на референдуму одбаци план за независност Косова и Метохије, неће бити ни економских санкција ни политичке изолације

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да одбацивање „француско-немачког“ плана за Косово и Метохију на референдуму не би изазвало ни економске санкције нити политичку изолацију Србије, које је назвао „претњом празном пушком“.

„Референдум је једини изводљив, ненасилан, цивилизован, легалан и легитиман начин да се одбаци практично признавање ’Косова’, на које се у Бриселу и Охриду усмено обавезао председник Србије Александар Вучић. Нико из Европе не би могао да оспори вољу грађана Србије, јер је референдум тековина савремене европске демократије. Не слажем се са онима који би да преврћу столове и руше фигуре на табли, то није пут“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Јеремић је истакао да чак и стране дипломате говоре да се никакве санкције не разматрају и да то није тема, већ да о томе једино говори Вучић.

„Није ваљда да му верујете“, упитао је Јеремић.

Народна странка прикупља потписе за расписивање референдума, а иницијативу можете потписати ОВДЕ.

Јеремић је навео да западним компанијама не одговара да оду из Србије, јер им власт даје велике субвенције и оне добро зарађују у Србији.

„Отрежњујућа статистика говори да се из Русије од почетка рата у Украјини од свих компанија из држава чланица ЕУ и Г7 повукло свега 8,5 одсто њих, то јест да је више од 90 одсто остало да послује у Русији. Ако се из Русије, са којом је Запад практично у рату, није повукло више од 90 одсто компанија, зар очекујете да ће неко да се повуче из Србије“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је бивши министар спољних послова Србије, подсетио је да је 2007. године Београд био суочен са Ишингеровим планом, за који је навео да је готово у зарез исти као и садашњи „француско-немачки“ план, и да су и тада биле „претње по медијима о санкцијама и изолацији“, али да је тадашња власт одбила Ишингеров план.

„Тада су околности биле још теже него данас, али након што смо одбили Ишингеров план Србија је упркос томе постала кандидат за чланство у ЕУ, укинуте су нам визе и започели су приступни преговори“, рекао је Јеремић.

Упитан о тврдњама да није могуће организовати референдум о „француско-немачком“ плану за Косово и Метохију, јер закони Србије не дозвољавају референдум о међународним споразумима, Јеремић је одговорио да „француско-немачки“ план још увек није међународни споразум.

„Није реч о међународном споразуму, јер ако Србија сматра да је Косово и Метохија њен саставни део, што пише у Уставу, онда споразум Београда и Приштине не може бити међународни. Постоји, међутим, опасност да он постане међународни уколико крене да буде спровођен у дело и то морамо спречити“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да још није касно да се „подигне рампа“ на спровођење споразума и да је референдум најбољи начин да се то уради.

„Не тражимо од грађана да узму оружје у руке нити да се туку са полицијом нити било шта слично, него само да потпишу за референдум. Одбијам да поверујем да смо ми генерација која ће седети скрштених руку док један човек у њено име зарад опстанка на власти крчми њено историјско наслеђе и одсеца корен овог народа. Вучић то ради и не пита никога“, рекао је Јеремић.

Упитан о избацивању Телекома Србија из извештаја Европског парламента, Јеремић је одговорио да ће, ако споразум о Косову и Метохији буде примењен, таквих случајева бити још више.

„Вучић ће као гарант спровођења споразума добити још јачу подршку Запада, чији ће представници све више бити глуви и неми за Телеком, копање литијума, приватизацију ЕПС-а, гушење медија, гажење демократије и људских слобода…“, закључио је Јеремић.