Народна странка

Јеремић: Спровођење „француско-немачког“ плана води ка стварању Велике Албаније

Јеремић: Спровођење „француско-немачког“ плана води ка стварању Велике Албаније

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да би спровођење у дело „француско-немачког“ плана за независност Косова и Метохије био први корак ка стварању Велике Албаније и да је зато неопходно да Србија тај план одбаци.

„Ако Србија не одбаци ’француско-немачки’ план, ’Косово’ ће по том плану постати члан УН и за неколико година ће се са Албанијом ујединити у Велику Албанију, јер не постоји ниједан међународни механизам који би то онда спречио. Тада ће све српске цркве и манастири на територији Велике Албаније прећи под надлежност Албанске православне цркве и изгубићемо неке од наших највећих светиња“, рекао је Јеремић за канал „Балкан инфо“.

Јеремић је додао да је очигледно да актуелна власт актуелна нема снаге да одбаци „француско-немачки“ план и да се зато нада да ће на изборима расписаним за 17. децембар доћи до промена.

„Надам се да ће народ гласати тако да будућа власт одбаци план који предвиђа да Србија призна самопроглашено ’Косово’ као независну државу“, рекао је Јеремић.

„Веома је важно и како се одбацује захтев великих сила. То није лако нити дипломатски једноставно. Морали бисмо вештом дипломатијом да предузмемо одлучне кораке. Тврде ставове би требало саопштити на дипломатски начин уместо ударања у груди и јавног извикивања парола“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да би Србија требало да на северу Косова и Метохије успостави институције повучене на основу Бриселског споразума, потписаног 2013. године.

„Потребно је државно и национално јединство по питању Косова и Метохије које се мора успоставити у Народној скупштини“, закључио је Јеремић.