Народна странка

Гајић: Наташа Тањевић је најбољи кандидат за заштитника грађана, Пашалић је партијски човек пред пензијом

Гајић: Наташа Тањевић је најбољи кандидат за заштитника грађана, Пашалић је партијски човек пред пензијом

Посланик Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да је Наташа Тањевић „несумњиво доминантан кандидат“ за заштитника грађана, али да је Закон о заштитнику грађана „скројен“ према садашњем омбудсману Зорану Пашалићу и не омогућава избор кандидата који није партијски човек, што је у потпуној супротности са суштином те функције.

„Основно је да заштитник грађана не буде партијски човек, јер он контролише рад државних институција у заштити људских права, а законом је предвиђено да скупштина може да расправља само о кандидатима који добију већину на Одбору за уставна питања и законодавство, у којем СНС има већину“, рекао је Гајић.

Гајић је истакао да је Наташа Тањевић несумњиво најбољи кандидат у сваком погледу, и додао да је она једини доктор наука међу кандидатима, њен „научни рад је импресиван и има огромно искуство“, а своје компетенције је показала и на седници одбора кроз своје излагање и одговоре на питања чланова одбора.

„Са друге стране, Пашалић је партијски човек и за њега лично је прилагођен закон да може да обавља функцију и након што у септембру испуни услове за старосну пензију. Једина фер одлука била би да скупштина на пленарној седници расправља о свим кандидатима који су испунили услове како би јавност могла да чује ко су они и како бране своју кандидатуру. Наша је дужност да штитимо интересе грађана, а не партијске интересе“, рекао је Гајић.