Народна странка

Јовановић: Народ није крив за резултат опозиције, послао нам је јасну поруку

Јовановић: Народ није крив за резултат опозиције, послао нам је јасну поруку

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да је „народ на изборима послао поруку опозицији“ и да се народ не може кривити због резултата избора, који јасно показује да је опозиција грешила.

„Не можемо да останемо затворени у својој кутији и да мислимо да су сви други криви, него да као одговорни људи сагледамо и наше грешке. Стварима морамо да приступимо озбиљније ако хоћемо да се у Србији нешто промени, а то хоћемо“, рекао је Јовановић телевизији Јуроњуз Србија (Euronews).

„На опозицији је да разуме поруку народа и да видимо шта можемо да урадимо боље и које су грешке почињене. Народна странка је у изборни процес ушла веома искрено, зарад јединства опозиције је подржала председничког кандидата, скупљала потписе и имала више од 10.000 контролора на бирачким местима“, додао је Јовановић.

Упитан о изјави потпредседника Народне странке Мирослава Алексића да је опозиција грешила и да су нека истраживања показала да је Божо Прелевић био популарнији од Здравка Поноша као могући кандидат за председника Србије, Јовановић је одговорио да та изјава показује да Народна странка „апсолутно разуме поруку народа опозицији“.

Јовановић је навео да је Понош освојио између 3,5 и четири процентна поена више од листе Уједињени за победу Србије и да то „није значајна разлика“.

„Та разлика није драстична. Разлика између председника СНС-а Александра Вучића и Поноша је милион и по гласова, то је огромна разлика“, рекао је Јовановић.

На питање о одласку Поноша из Народне странке, Јовановић је одговорио да је Понош „јуче послао кратак, штури мејл“ у којем је странку обавестио о свом иступању.

„Велики број људи из Народне странке је радио у Поношевој кампањи и Народна странка је подржала његову кандидатуру упркос томе што га је номиновала друга политичка странка, чували смо јединство опозиције, скупљали смо потписе и чували гласове. Иступање из Народне странке је Поношев лични чин и тако га и доживљавам“, рекао је Јовановић.

Јовановић је рекао да ће у Београду, како сада ствари стоје, избори бити поновљени на пет или шест бирачких места због тешких повреда бирачких права.

„Поновљено гласање не може да доведе до драстичних померања, једино би коалиција ’Ајмо, људи’ могла да уђе у Скупштину Београда, а онда ћемо видети постизборну комбинаторику и да ли опозиција заиста има већину у градском парламенту“, рекао је Јовановић.

Јовановић је додао да би та „комбинаторика могла да доведе до тога СНС остане у опозицији, али у овом тренутку делује да неће бити великих померања на поновљеним изборима“.

Генерални секретар Народне странке је навео да су на јучерашњем састанку опозиције и лева и десна групација странка начелно рекле да „не виде своју сарадњу са СНС ако на опозиционој страни постоји већина за формирање власти у Београду“.

„Рекли су да у овом тренутку нико од њих није спреман да формира власт са СНС и СПС у Београду“, закључио је Јовановић.