Народна странка

Алексић: Ближи се испуњење захтева протеста, нема више играња

Алексић: Ближи се испуњење захтева протеста, нема више играња

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да се ближи трнутак у којем ће власт схватити да мора да испуни захтеве протеста „Србија против насиља“ и да са председником Србије Александром Вучићем нема разговора док се то не догоди, што је јединствен став опозиционих странака које учествују у организацији протеста.

„Готово је са њиховим покушајима манипулације и ’шибицарањем’, јер је после два масовна убиства пукао балон незадовољства грађана који су трпели 11 година. Поручујем власти да се не игра са грађанима и енергијом коју су показали на мирним и ненасилним протестима. Нећемо одустати од захтева, који морају бити испуњени, а после можемо да разговарамо о изборима, који ће сигурно доћи, и под којим ће условима бити одржани“, рекао је Алексић телевизији Н1.

Алексић је позвао грађане да и данас у 18 сати дођу на протест испред Скупштине Србије.

Упитан да ли ће захтеви бити испуњени ако председница Владе Србије Ана Брнабић поднесе оставку, што значи да су и сви министри поднели оставке, па и министар унутрашњих послова Братислав Гашић, чија се оставка тражи, Алексић је одговорио да би то било испуњење једног од захтева, али да остају оставке чланова Савета РЕМ-а и руководства РТС-а, као и укидање националних фреквенција телевизијама Пинк и Хепи и забрана штампаних медија који шире мржњу и насиље и промовишу криминал.

„Нема више играња, захтеви грађана морају да се испуне, а режим разним манипулацијама покушава да скрене пажњу са протеста, јер на њих нема одговор. Све могу да реше за два дана. Вучић је за један дан прекинуо школски годину а не може да заустави емитовање ријалитија и власник Пинка Жељко Митровић најављује нову сезону“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да очекује да ће следеће недеље бити завршена седница Скупштине Србије, и да ће он бити предлагач тачке дневног реда о расправи о Гашићу.

„Надам се да ће бити гласања о свим тачкама дневног реда и тада ћемо се суочити са одговорношћу власти. Ако наставе да се понашају бахато и не гласају за смењивање Гашића, ми ћемо имати одговор на то, борићемо се другачије и предузећемо неке кораке. То је могућност о којој разговарамо и имамо план“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да је неминовно оснивање анкетног одбора који би у року од 30 дана утврдио околности под којима су се догодила два масовна убиства, као и одговорност и пропусте у систему.

„Мора да се утврди одговност, јер је ово трагедија какву Србија не памти. Нико ни за шта није одговарао у последњих 10 година. Режим је спреман да све уништи и сломи само зарад опстанка на власти и пљачке, којој су све подредили. Занима их само да уживају у власти и у новцу, вилама, јахтама…“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да је власт „банализује трагедију“ тако што као главну тему у јавности намеће његову изјаву листу „Време“ у којој је изразио сумњу да је Вучић био у Основној школи „Владислав Рибникар“ у којој се догодило масовно убиство.

„Имам право да кажем да не верујем да је био у школи. Та изјава је изазвала лавину њихових реакција и почеле су да се појављују и неке фотографије, за које заиста не желим да верујем да су фотомонтажа. То је веома низак ниво кокмуникације човека који води државу и скретање пажње јавности са захтева протеста“, рекао је Алексић.  

На питање о ситуацији на Косову и Метохији, Алексић је одговорио да је решење у понављању избора у општинама у којима већину чине Срби.

„Надам се да ће избори бити поновљени. Аљбин Курти се понаша као терориста према нашем народу, а све што је власт у Србији радила у претходних 10 година било је на штету Срба на Косову и Метохији“, закључио је Алексић.