Народна странка

Алексић за Блиц: Састанак Ђиласа и Вучића је пример гажења институција

Алексић за Блиц: Састанак Ђиласа и Вучића је пример гажења институција

Причу о новим изборима у Београду видим као штап и шаргарепу за опозицију, а не као резултат успешног састанка Александра Вучића и Драгана Ђиласа, како они то покушавају да представе. Да би се ти избори догодили потребно је да се испуне одређени услови којих тренутно нема, каже Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке.

Он истиче да је Народна странка на изборе могла да изађе и самостално или у оквиру неке друге коалиције, али да је руководство странке проценило да је потребно да остане бар привид јединства које су грађани толико прижељкивали.

- Нисмо хтели да урадимо било шта у корист режима и тако урушимо јединство опозиције. Превелико је то бреме било само месец дана уочи избора. Проценили смо да ћемо бољи резултат направити уколико наступимо уједињено.

Драган Ђилас каже да је требало пре избора да говорите о стварима које су вас тиштиле и да не улазите у коалицију са ССП, а не да сада, две недеље након избора, критикујете. Како то коментаришете?

- Уверен сам да су постојале ствари које су тиштиле Ђиласа и да је и он могао да избегне коалицију. Тиштило га је, на пример, то што Народна станка никада не би подржала одлазак код Вучића, а то је био његов први постизборни корак. Јасно је да је свако нешто морао да прећути. Неки за опште добро, неки због личних интереса.

Да ли мислите да вам је заслужено припало 12 мандата у парламенту?

- Заслужили смо и више. Наши чланови на терену су изгинули. Поред тога, све време смо били посвећени једиству опозиције и за то смо били спремни да платимо цену, па и наметање председничког кандидата. Одрадили смо максимално све што се очекивало од нас. Изостали су очекивани резултати, а остали ожиљци из кампање. Због будућности је важно утврдити одговорност и увидети грешке које су прављене, не видим проблем у томе.

Шта се догодило са бројањем гласова у вашем штабу у изборној ноћи, па нисте изашли са резултатима?

- Систем за праћење избора којим је руководио наш коалициони партнер ССП пукао је у једном моменту и ми нисмо имали резултате. То је у доброј мери отежало праћење резултата.

Прве свађе су почеле два дана после избора. Све оно што се и пре избора дешавало, сада је испливало.

- Од самог почетка та коалиција није функционисала компактно, а врхунац је било предлагања Здравка Поноша за председничког кандидата на доста чудан начин. То је оставило ожиљак и пољуљало поверење. Ми смо кључне одлуке, укључујући и ту која се тиче председничке кандидатуре донели на основу истраживања која су била нетачна. За то неко треба да сноси одговорност.

Да ли вам је сада криво што подржали Поноша уместо да напустите коалицију и покушате да је направите с неким другим?

- Није овде питање персонално Здравка Поноша. Ми смо инсистирали да нађемо начин да срушимо власт и остваримо што бољи резултат. Могао је то да буде било ко из било које странке. Та кандидатура је пореметила односе неповратно. Али без обзира на све, Народна странка је истински одрадила кампању, не говорим само за себе него за све моје страначке колеге.

Ако погледамо друштвене мреже, то се не може видети. Готово да нема профила неког од чланова Народне странке који је активно подржавао Поноша.

- То није чудно. Ти људи су доживели да су издати на неки начин. Не можете очекивати да одбори по дубини који су до јуче на Поноша гледали као на потпредседника Народне странке сад треба да изгарају за човека којег је предложила нека друга странка. Можда на друштвеним мрежема није било активизма, али су људи на терену радили.

На основу истраживања пре, а потом и резултата после избора, може се закључити да ни глас нисте узели Вучићу и СНС. Неки други јесу. С којим гласовима ћете га сменити онда?

- Оно што ја сигурно знам и за то ми не требају истраживања јесте да је на овим изборима више људи гласало за опозицију него за власт. То што СНС и СПС имају неколико процената преко 50 је резултат поновне крађе, јер и наша доста добра контрола није успела да спречи нешто што је требало да раде институције.

То како сабирате, мени говори да рачунате на неку потенцијалну сарадњу са Дверима и Заветницима?

- Са СНС нећемо сарађивати никад, а свако ко се покаже као доследна опозиција без обзира на идеолошке разлике, и ако нађемо минимум заједничког интереса, попут комуналних тема или техничких ствари, потенцијални је партнер.

Хоћете ли писати слово З по улицама?

- Не.

Али то неки ваши потенцијални коалициони партнери раде.

- Зато сам се оградио и рекао да су идеологије различите, али ако можемо да нађемо минимум заједничких интереса када је у питању техничка сарадња, сарађиваћемо. Поготово у ситуацији када имате разорене институције. Да имамо институције које раде свој посао, не бисмо оволико чекали на резултате избора у Београду и не бисмо доживели ситуације да ГИК одбаци 200 приговора, а РИК стотине других.

Да се вратимо на састанак Александра Вучића и Драгана Ђиласа. Шта о томе мислите после свега?

- Ми смо били против. Сматрамо да у овом моменту немамо о чему да се разговара с Вучићем. То је човек који је узурпирао институције, погазио законе и Устав, који 10 година спроводи насиље и најодговорнији је за све жртве режима које смо представили у кампањи и које се налазе на нашој листи. Сматрам да са њим разговора нема осим пред институцијама када за то дође време. Тај разговор је још један пример гажења институција. Ако нема услова за формирање власти то не сме да буде плод договора, то мора да буде плод деловања институција и поштовања закона. Ја не желим да радим онако како ради Вучић. Нећу да му помогнем ни на који начин посебно у ситуацији када више нема апсолутну већину.

Али како ситуација у друштву може да се поправи ако не разговарате?

- Морамо да разговарамо, али да би дијалог постојао, услове за њега треба да направи власт која има моћ у институцијама, која има потпуну контролу медијског простора, која дефинише правце кретања... Правила понашања дефинишу они који су на власти. Од њих ће зависити да ли ће парламент бити највише законодавно тело које ће контролисати рад владе или ће наставити да буде ријалити као до сада. Сада је прилика да власт покаже да ли жели дијалог. Ако га жели, може да га има у скупштини.

Ваш колега Владимир Гајић је рекао да ћете на евентуално поновљене београдске изборе изаћи самостално и да ћете имати свог кандидата.

- Још нисмо донели одлуку, прерано је. Хоће ли бити услова за нове изборе, видећемо врло брзо. Ако се формира власт, не верујем у нове изборе. Ако се формира неки привремени орган или веће, онда је то већ предизборна атмосфера. Што се тиче Народне странке, желимо нове изборе, не само градске него и парламентарне. Њихов легитимитет је упитан, с обзиром на услове и све што се дешавало током кампање, јер власт не краде гласове само током месец дана кампање. У сваком случају, и ако буде нових градских избора, наш став је да опозиција поново треба да изађе у што широј коалицији.

Да ли се по питању састанка Вучића и Ђиласа разумете са осталим коалиционим партнерима, ДС-ом и ПСГ-ом?

- ДС је такође био против састанка, Зоран Лутовац се о томе изјаснио. Став осталих нисмо чули, а то ми говори да вероватно размишљају као Ђилас.

Враћате се после дуже паузе у парламент. Шта очекујете?

- Волео бих да не будем у праву и да власт не покуша да направи поново ријалити и представи нас, посланике као недостојне тог места. Надам се дијалогу и озбиљним расправама о законима и о питањима важним за државу, да ти људи који буду дискутовали знају шта раде да се не сведе све на псовке и увреде. Што се мене тиче, сигуран сам да ћемо и ја као и наша посланичка група максимално одговорно наступати. Очекујем да ће много другачија атмосфера бити јер ће бити 86 опозиционих посланика. Власт се од тога одвикла. Видећемо каква ће ситуација бити и хоће ли они моћи да се носе с опозицијом.

Зашто смо онда изгубили претходне две године?

- Верујем да је бојкот био неминовност и да смо кроз бојкот морали да представимо да у Србији имамо велики проблем. Сви су то знали.

И сад је тај проблем решен?

- Није решен, али је мало боље. Не могу да кажем да се није ништа променило. Макар козметичке промене, али постоје. Да није било бојкота питање да ли би било и козметичких промена.

Јесте ли разговарали с Поношем после избора?

- Ја нисам. Једина комуникација је његов мејл којим подноси оставку на чланство у Народној странци.

Да ли, као и ваш лидер Вук Јеремић, очекујете да ће Понош преузети неке чланове Народне странке?

- Претпостављам. Ако има политичких амбиција, вероватно ће разговарати с људима из свог прошлог политичког живота.

Да ли Јеремић остаје на челу Народне странке?

- Глави одбор ћемо одржати до половине године и тада ћемо представити резултате и даљи правац деловања. Јеремић остаје на челу странке. Што се нас тиче, одмах после Ускрса крећемо у нашу кампању, обилазићемо Србију, разговарати са грађанима. Ово је било само прво полувреме, друго очекујем врло брзо.

Уколико власт уведе санкције Русији, хоћете ли то поздравити или осудити?

- То је питање које ће власт морати да решава.

Мене занима ваше мишљење. Хоћете ли поздравити увођење санкција?

- Ми нећемо да подржимо апсолутно ништа што се тиче спољнополитичких одлука. Власт је уцењена и као таква је одговорна за одлуке које доноси.

Али то изгледа као избегавање теме. Људе занима ваш став.

- Србија је у ситуацији тектонских промена на светској политичкој сцени могла да буде мост између истока и запада.

Шта је онда ваш став?

- Ми смо против увођења санкција Русији. Нећемо да чинимо власти да због својих погрешних одлука и политике коју води очекује помоћ опозиције.

Да су вам грађани дали мандат, шта бисте одлучили?

- Нису нам га дали.

А да јесу?

- То не може да вам каже нико ко је 10 година ван институција јер не знамо шта је договорено, шта је обећано...

Али дешава се рат, мора брзо да се мисли, знамо шта је цена и ако уведемо и ако не уведемо...

- Што се мене тиче, ја бих учинио све да задржимо неутрални статус и да будемо мост.

Значи све као Вучић?

- То нисам рекао.

 

Интервју приредила новинарка "Блица" Ивана Мастиловић Јаснић