Народна странка

Народна странка Београд: Престоница остаје без културе ако се не промени власт

Народна странка Београд: Престоница остаје без културе ако се не промени власт

Одбор за културу београдског одбора Народне странке саопштио је да би један одсто градског буџета требало да се издваја за финансирање институција културе и њихових програма, док је овогодишњим буџетом за финансирање пројеката из области културе предвиђено тек 0,037 одсто буџета.

Ово је још један показатељ да главни град Србије под влашћу СНС-а полако али сигурно остаје без битног елемента живота.

Приче о улагањима у културу, које градски челници непрестано понављају, потпуно су неистините и лицемерне.

Зато ће Народна странка, у договору са коалиционим партнерима и осталим представницима опозиције, већ 4. априла, после победе на изборима за Скупштину Београда, кренути у свеобухватну реформу буџета и обједињавање свих буџетских ставки на пољу културе.

Тиме желимо да што шира публика буде у могућности да види садржаје из културе. Такође, културни посленици би морали да добију сигурност за своје пројекте, по јасним и унапред утврђеним критеријумима. С тим у вези, залагаћемо се за потпуну аутономију у доношењу одлука, без уплива центара моћи који делују мимо законских оквира.

Сведоци смо да садашњи систем, који предводи отуђена власт СНС-а, не одговара ни грађанима, а ни радницима у култури.

Зато, понављамо, 4. априла после победе на изборима за градски парламент, почиње нова ера у финансирању културе у Београду. Уверени смо да грађани, културни радници и њихова удружења, могу и желе да изведу такву промену и да на овај начин само дефинишемо такве потребе и хтења.

  

Ненад Николић
Одбор за културу Градског одбора Народне странке Београд