Народна странка

Одбор за заштиту животне средине: Мере за смањење загађености ваздуха

Одбор за заштиту животне средине: Мере за смањење загађености ваздуха

Волели бисмо да ово саопштење поводом 3. новембра, Светског дана чистог ваздуха, буде позитиван осврт на нашу бригу о здравој животној средини и ваздуху, али...

Србија је у 2022. години била готово лидер у загађеном ваздуху у региону. По извештајима Агенције за заштиту животне средине од 1995. године наовамо постоји тренд пораста загађења ваздуха, а 2021. година и 2022. година су готово рекордне у негативном смислу.

Народна странка са жаљењем констатује да Министарство за заштиту животне средине нема одговор на овај проблем који погађа све нас и изазива превремену смрт код више од 15.000 наших суграђана годишње.

У 2022. години прекомерно загађен ваздух био је у Београду, Бору, Нишу, Панчеву, Смедереву, Косјерићу, Ужицу и Новом Саду, где је квалитет ваздуха био у трећој категорији, али је био прекомерно загађен и у Крагујевацу, Костолцу, Пироту, Лозници, Чачку, Параћину, Зајечару, Краљеву, Новом Пазару, Ваљеву, Суботици, Сомбору и Зрењанину, по извештају агенције.

Док нам СНС власт стално говори да ради све да би ублажила загађење ваздуха, сведочимо константном погоршању његовог квалитета. Београд је по концентрацијама ПМ 10 и ПМ2,5 честица много пута током 2022. године био у самом врху најзагађенијих градова света.

Имамо неспособну власт која нас кошта живота, нас и наше најмилије.

Народна странка ће у најскоријем року по доласку на власт преузети следеће мере:

1. Спровођење законски предвиђених регулатива, да индустрија и топлане поштују законске прописе у МДК вредностима за емитовање загађења;

2. Суфинансирање и обезбеђивање субвенција за прелазак на чистије енергенте и уградњу филтера као и алтернативних видова грејања за мале котларнице и домаћинства;

3. У свим школама, вртићима, домовима здравља, јавним установама обезбедити пречишћиваче ваздуха а грађанима и приватним фирмама омогућити повраћај ПДВ-а за куповину оваквог уређаја;

4. Радићемо на поспешивању алтернативних видова превоза у градовима и на субвенционисању еколошки прихватљивом градском превозу.

Здрава животна средина је основ за добар стандард живота, за квалитетно одрастање наше деце и за превенцију многих болести становништва. Ми смо еколошки освешћена организација, са много појединаца чији је примарни посао уско везан за очување животне средине и даћемо све од себе да свима нама амбијент за живот буде бољи.

 

Одбор Народне странке за заштиту животне средине