Народна странка

Јовановић: Куртијев режим угрожава Србе, Вучић немоћан да их заштити

Јовановић: Куртијев режим угрожава Србе, Вучић немоћан да их заштити

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да режим председника владе самопроглашеног Косова Аљбина Куртија угрожава Србе, а да су председник Србије Александар Вучић и власт у Београду „показују немоћ да их заштите“.

„Немоћ је најава да ће Србија затражити повратак до 1.000 војника и полицајаца на Косово и Метохију, док Вучић истовремено говори ’знамо да се то неће догодити’. Немоћ је у томе да народ мора сам да излази на барикаде, као и психоза која се шири у медијима под контролом власти у Београду“, рекао је Јовановић телевизији Н1.

„Све наводне Вучићеве победе у преговорима о Косову и Метохији довеле су до тога да су животи Срба угрожени, а да су Србији везане руке. То је зато што је Вучић дошао на власт обећањем Западу да ће решити питање Косова и Метохије, и сада тај кредит долази на наплату са све каматом“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да је Вучић свестан да повратак српске војске и полиције на Косово и Метохију није могућ, али то најављује због истраживања јавног мњења која му говоре да народ то можда очекује.

„Вучић и Курти користе ситуацију за јачање својих рејтинга уместо за смиривање тензија.
Вучић диже авионе, војска се шаље на административну линију, и уместо да заштити Србе, он показује немоћ и сваког дана наступа у време Дневника РТС-а и прави ратну атмосферу“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да војска и српска војска и полиција не могу да уђу на Косово и Метохију и због споразума који су потписани када је Вучић био на власти 1999. године.

„Тешка атмосфера и тешке изјаве још више збуњују Србе на Косову и Метохији и питање је ко ће да их заштити ако власт у Приштини одлучи да их протера, како најављују српски таблоиди. Сигуран сам да власт у Приштини има неку идеју која није добра за Србе“, рекао је Јовановић.

„Албанска страна је подигла тензије и плаши Србе претњама да ће послати РОСУ на север Косова и Метохије. Ситуација је озбиљна, а Вучић је злоупотребљава да би прикрио проблеме у економији, инфлацију и задуживање“, додао је Јовановић.

Јовановић је рекао да нон-пејпер који је недавно предао Комитету Савета Европе за културу и медије приказује стварну и мрачну медијску слике у Србији и однос власти према професионалним медијима, и да у том документу стоји упозорење да Србији прети потпуни медијски мрак ако због финансијског притиска и физичких напада на новинаре ти медији буду угашени.

„ЕУ и Савет Европе имају механизме да утичу на власт у Србији, и показало се да Вучић пред странцима подвија реп кад год га притисну. Верујем да стање у медијима у Србији може да се промени ако европске институције дигну глас за слободу медија и посвете више пажње том питању“, навео је Јовановић.  

Јовановић је поводом штрајка РЕМ-а упитао да ли ће и Вучић и председница владе Ана Брнабић ступити у штрајк јер су и они под некаквим притисцима.

„То је неозбиљно, али ни РЕМ није озбиљан и представља продужену руку власти, а не институцију. Власт користи РЕМ као оружје за контролу медија у Србији доделом националних фреквенција и некажњавањем медија који крше све законе и моралне принципе", закључио је Јовановић.