Народна странка

Алексић за Нову: Власт на сваки начин хоће да побегне од одговорности за “Јовањицу”

Алексић за Нову: Власт на сваки начин хоће да побегне од одговорности за “Јовањицу”

Мирослав Алексић, посланик Народне странке, каже за “Нову” да би виши јавни тужилац Ненад Стефановић, који је сменио две тужитељке из случаја ЕПС-а, требало да положи рачуне Државном већу тужилаца и другим надлежним органима. Он за “Нову” говори и зашто сматра да су Александру Шапићу одбројани дани, као и због чега мисли да Братислав Гашић има намеру да се обрачуна са инспектором који је открио аферу “Јовањица”.

За скупштинском говорницом рекли сте да виши јавни тужилац Ненад Стефановић “шета по граду са пола милиона евра у кешу које је наменио за куповину стана, уз услов да се стан води на маму”. Колико су поуздане те информације?

Ја сам то изнео на седници Скупштине као тему, а на основу информација које сам добио као народни посланик. Надлежни нека истраже да ли су те информације поуздане или нису.

Очекујете ли да неко тим поводом нешто предузме?

С обзиром на то да се власт хвали како је у Србији правосуђе независније него раније, ето прилике да се неко позабави тиме чиме се све бави тужилац Стефановић, којим пословима се баве чланови његове најуже породице, на кога се шта води и од некретнина и од пословних објеката. Ето, онај ко треба да се стара о спровођењу закона и који треба да сузбија корупцију у Србији треба да буде први пример часног и поштеног понашања. Он, који је дозволио себи да смени две тужитељке само због тога што су дале налог за хапшење људи који су умешани у корупционашку аферу у ЕПС-у, би требало да први положи рачуне, пре свега Државном већу тужилаштва и надлежним органима, као и републичкој тужитељко о свим својим активностима.

Управо је Више јавно тужилаштво отворило предистражни поступак, а поводом објаве два аудио снимка на којим се чује, како Ненад Милановић, шеф кабинета градоначелника Александра Шапића, нуди намештен тендер Кенткарту. Шта мислите како ће бити окончан овај случај?

Очигледно је да се ради о сукобу две струје унутар СНС. Верујем да је то стари сукоб на релацији Весића и Шапића. Чини ми се да сама чињеница да нико из СНС не брани Александра Шапића говори о томе да су му дани одбројани. То је доказ да тужилаштво ради по задатку као тољага власти са свима који су у том тренутку неподобни, било да су опозиција или да су чланови владајућих странака, али који у неком тренутку засметају.

То још једном потврђује да нема ни говора о неком слободном и професионалном раду тужилаштва и правосуђа. Немам ништа против да се испита афера у коју је умешан Шапић и захтевам да се утврди одговорност и да буду санкционисани, уколико постоји основ за то, сви они који су умешани у те корупционашке ствари. Али исто тако и за све друге, а имамо гомилу неразјашњених афера у које су умешани највиши функционери власти, али тужилаштво у тим случајевима ћути и не реагује ни на пријаве које ми подносимо.

Шапић је за кратко време нанизао више афера – од нелегалне градње, преко куповине стана у Трсту (још не знамо да ли је то пријавио Агенцији за спречавање корупције), до ове сада афере. Утисак је да сада опозиција није добро реаговала. Зашто је то тако?

На Шапићу се подигла велика прашина и дигла се хајка, као да је он највећи проблем у овој земљи.

Овде су ствари јако очигледне.

Наравно, али ја не могу да кажем да је Шапић у већим аферама него што је Синиша Мали, као што је Горан Весић. Не могу да кажем да шеф БИА-е Александар Вулин није имао исте, сличне или веће афере. Не могу да кажем да премијерка са рођеним братом није умешана у разноразне сумњиве послове… Он је само један у низу бахатих представника власти који практично пију последње капи крви И з ове земље. Возе се “ламборгинијима”, “мекларенима”, хеликоптерима… Живе у скупоценим вилама, возе јахте, купују хотеле, док народ трпи. Дакле, Шапић је један од њих. То је иста екипа и треба да одговара он, као и сви други што треба да одговарају, по првди и по закону.

Мариника Тепић је данас изјавила да министар полиције Братислав Гашић припрема нову систематизацију и да она предвиђа смену Слободана Миленковића Сенте, који је практично открио аферу “Јовањица”. Имате ли ви такве информације?

Већ годинама се води хајка против припадника Четвртог одељења београдске полиције, пре свега против начелника тог оделења Слободана Миленковића. То је најпре покушавао министар Стефановић, затим Вулин, а верујем да сада исто то покушава и Братислав Гашић, јер се ускоро очекује сведочење Слободана Миленковића у случају “Јовањица 1”. Он је кључни сведок у том процесу. Због тога се на њега врше притисци не само у погледу његове смене, него и у смислу покушаја његове дискредитације, његовог праћења, чак и угрожавања његове личне безбедности. Ова власт која је организатор “Јовањице” као пројекта хоће на сваки начин да побегне од политичке одговорности, а један од кључних шрафова у том разоткривању јесу управо полицајци из Четвртог одељења. Не могу да не поменем да је сам Братислав Гашић директно комуницирао са Предрагом Колувијом док је био шег БИА-е и да је то потврдио и сам председник Вучић. Тако да у том смислу верујем да он и те како има намеру да се сада обрачунава са Миленковићем.

По свему судећи, избори ће бити одржани до краја ове или почетком следеће године. Да ли ће Народна странка на те изборе да изађе сама или у коалицији?

Народна странка ће сасвим сигурно учествовати на изборима кад год они буду били и на ком нивоу буду били, а са ким ћемо и како наступити, то ћемо одлучити. Још је рано.

Да ли би за вас била птрихватљива сарадња са десницом попут Двери, Заветника, коалиција НАДА?

Народна странка ће сарађивати са странкам које су својим деловањем показале и потврдиле да никада нису, нити ће сарађивати са режимом Александра Вучића. То је први предуслов. У зависности од тога како се буде одвијала политичка ситуација, тако ћемо и доносити одлуке. Прерано је у овом тренутку. Мислим да опозиција треба да будедовољно рационална и паметна да наступи на најбољи могући начин како би се угрозио режим Александра Вучића на тим изборима.

Интервју приредила Наташа Латковић