Народна странка

Савети медицинских стручњака Народне странке - борба против вируса корона

Савети медицинских стручњака Народне странке - борба против вируса корона

Које су неопходне мере превенције и заштите током пандемије корона вируса, какве су препоруке за грађане да се понашају на улици, у превозу и слично?

У току протеклих годину дана, колико је вирус SARS CoV-2, познат и корона присутан у свету, једино што се поуздано зна јесте које су мере превенције:

- НОШЕЊЕ МАСКИ  у затвореном простору, али и на отвореном, уколико није могуће држати дистанцу. Могу да се користе хируршке маске, платнене маске од неколико слојева, троугласте маске, такозване КН, нано маске.

- Визире би требало да носе особе које не могу да држе дистанцу, али се сада све више у продавницама и таксијима постављају преграде од клирита које штите. Визири се увек носе заједно са маском. Нано маске и визире носе и здравствени радници у црвеним зонама, где је велика концентрација заражених пацијената.

- ДРЖАЊЕ ДИСТАНЦЕ, пошто вирус може да се избаци при говору и дисању и да заједно са капљицама и аеросолима стигне на 1,5 метара даљине. Из истог се разлога је потребно избегавати и велике гужве.

- НОШЕЊЕ РУКАВИЦА и РЕДОВНО ПРАЊЕ РУКУ, пошто вирус може да се задржи на површинама (попут држача у аутобусу) и више сати. Дезинфекција 70% алкохолом може тренутно да замени за кратко време прање руку.

Које су основне тегобе везане за инфекцију SARS CoV-2 вирусом и како их разликовати од других болести?

Тегобе могу бити разноврсне и не могу се лако разликовати од тегоба које дају неки други вируси. Пре свега то су: повишена температура, екстреман умор, болови у мишићима, зглобовима, грлу, губитак чула мириса и укуса, али без запушеног носа (ово је најспецифичнији симптом). Такође могуће је да пацијенти имају пролив, али и лупање срца, гушење, убрзано дисање, осећај недостака ваздуха, повишен притисак. Описане су и неуролошке тегобе, у виду главобоља, али и болови у грудима.

Када се јаве тегобе, каква је процедура - коме се најпре обратити и шта очекивати? Да ли је могуће самостално доћи до смештаја у ковид болницама?

Ови пацијенти би требало да се прво јаве у ковид амбуланте домова здравља, где са уради PCR test (веома је важно да се уради правилно, јер уколико то није случај, чак до 30% пацијената добијају лажно негативан налаз), основна лабораторијска анализа,и по процени лекара се ради рендген плућа. У Београду се потом пацијенти са налазом упале плућа шаљу у ковид центар Антитуберкулозног диспанзера, да се процени да ли да се упуте на болничко лечење. У ковид амбулантама домова здравља требало би да се ради и одређивање концентрације кисеоника у крви - сатурација.

Највећа је грешка да се при првом јављању пацијентима раде серолошки тестови на антитела који су негативни, те се пацијенти враћају као негативни кући и настављају да шире инфекцију. Прва антитела на ковид-19 из групе IgM настају осмог до десетог дана од инфекције.

Какви су ризици ако болесник самостално покушава да се лечи код куће?

Нажалост, због огромних гужви у ковид систему, многи пацијенти одлучују да се лече код куће. Знак да се морају јавити лекару јесте висока температурa која траје данима или нагло порасте, осећај гушења и недостатка ваздуха или убрзано дисање.Тада морају хитно да је јаве лекару.

Шта сви грађани могу да учине да оснаже свој имунитет?

Осим препарата, такозваних помоћних лековитих средстава, као што су витамин Ц, витамин Д (најбоље у облику АД капи), Zn (цинк), Mg (магнезијум), имунитет би требало појачавати природним средствима, као што су козји производи (наш народ вековима зна да су јако добри за плућа), млеко, сир, сурутка. Требало би узимати мед, млеч, прополис, пергу-производ од меда, као и пивски квасац који је најбољи природан извор Б витамина.

Шта је то ризичан блиски контакт?

То је контакт са оболелим од ковида-19 у периоду два дана пре до 14 дана после појаве симптома (код асимптоматских случајева два дана пре и 14 дана након узорковања), без заштите, односно без маске или на растојању краћем од 1,5 метара. То може бити и директан контакт без заштите са инфективним излучевинама оболелог од ковида-19.

Основно епидемиолошко правило које се код нас нажалост  не поштује је праћење могућих блиских контаката и тестирање свих контаката, како би се они изоловали.

Како се понашати уколико је заражени члан породице?

Ако је заражен члан породице, потребно га је изоловати у посебну собу, носити маске и редовно одржавати хигијену купатила.

Колико често и када снимати плућа у случају обољевања?

Број и врста снимака зависи од тежине болести и процене лекара који води пацијента. Колеге то раде по медицинским индикацијама.

Које резултате радити у лабораторији  и колико често?

Обавезно се ради крвна слика, Le formula, CRP и D dimer, који показује да ли постоји склоност да се створе тромбови. Ово је нешто што је типично за ковид-19. Колико често се налази понављају одређује надлежни лекар по медицинским индикацијама.

Које лекове имати у кућној апотеци?

Пре свега треба имати суплементе, витамин Ц, витамин Д, Zn (цинк), Mg (магнезијум) и парацетамол.

Који су протоколи лечења?

Протоколе лечења усвајају лекари на клиникама и тренутно се спроводи једанаести протокол по реду, у складу са сазнањима светских научника, а зависно од тежине болести.

На шта обратити пажњу ако смо прележали ковид-19?

Особе које су прележале ковид-19 се дуже опорављају, имају дуготрајни умор, замарање, лупање срца, а понекад и тaкозване менталне магле. Потребно је да се обрате пулмологу, кардиологу и по потреби неурологу.

Како се понашати ако сумњамо да имамо ковид-19?

Самоизоловати се и јавити се у ковид амбуланту.

Када, како  и на колико изоловати себе и друге?

Изолација траје по правилу 14 дана. С обзиром да се код особа које су болнички лечене , иако је то потребно, не ради увек контролни PCR test и њима се препоручује изолација у трајању од 14 дана.

Какве све могу бити последице и како их препознати и третирати?

О последицама ковида-19 тек сазнајемо. Код тешких упала плућа опоравак плућа траје дуже, и такви се пацијенти прате од стране пулмолога. Врло су корисне вежбе дисања, а уколико је потребно лекар ће додати и терапију. Важно је такође да се у периоду опоравка настави са прописаним витаминима, да се узима аспирин од 100 мг на дан би се спречило стварање тромбова и да се дуже користе лекови из групе пробиотика. Треба урадити и

ултразвучни преглед срца, пошто понекад мозе да ковид остави трагове на срцу, слично коксаки вирусу. Tакође, већина пацијената има и симптоме сличне посттрауматском стрес синдрому, лош сан и хронични умор.