Народна странка

Народна странка: СНС помаже страним банкама, а на штету грађана

Народна странка: СНС помаже страним банкама, а на штету грађана

Правни савет Народне странке поводом предлога посланика СНС-а о аутентичном тумачењу одређених одредби Закона о облигационим односима, Закона о заштити потрошача и Закона о заштити корисника финансијских услуга, указује да власт Српске напредне странке „овим још једном јасно показује да је отуђена од народа и да се не либи да отворено ради на штету грађана, а у корист профита страног крупног капитала, у овом случају страних банака“.

„Народни посланици Јелена Жарић Ковачевић, Дејан Кесар и Верољуб Арсић, предлажу Народној скупштини да донесе аутентично тумачење законских одредби сасвим супротно од тумачења до кога је дошла судска власт. На основу њиховог тумачења, које би било обавезујуће за судове ако га Народна скупштина усвоји, грађани више не би могли са успехом да потражују од банака повраћај незаконито наплаћених накнада, трошкова и провизија, а они који су повраћајвећ остварили, морали би банкама да врате све што су им банке на основу судских пресуда исплатиле, наравно са каматом и новим трошковима судског поступка“, наводи се у саопштењу Правног савета.

Правни савет Народне странке сматра да би овакав поступак законодавне власти био недопустиво мешање у надлежности судске власти, а тиме још једно противуставно кршење начела поделе власти и поништавање владавине права у друштву.

„Упорност којом Српска напредна странка преко извршне и законодавне власти покушава да помогне банкама на штету грађана представља индицију да се и овде ради о корумптивним активностима“, наводи се у саопштењу.

Правни савет Народне странке подсећа да су судови у Србији, од основних до Врховног касационог суда, „успоставили уједначену судску праксу у тумачењу релевантних одредби материјалног права тако да су банке дужне да грађанима врате накнаде, трошкове и провизије које су им годинама наплаћивале, по налажењу судова, незаконито. На основу те судске праксе, огроман број грађана (по неким информацијама око 200 000) покушава у судским парничним поступцима да поврати свој новац. Многи грађани су у томе и успели“.

Чланови Правног савета наводе да је Министарство правде, као део извршне власт је покушало нацртом измена и допуна Закона о парничном поступку да онемогући грађане или барем да им знатно отежа да остваре повраћај незаконито наплаћених банкарских накнада. Томе су се успротивили адвокати и шира јавност.

„Ако грађани на изборима буду дали поверење Народној странци, ми грантујемо да ћемо истражити позадину ове акције бриге за банке на штету грађана, а ако се испостави да је реч о корумптивним активностима, да ће одговорне особе бити изведене пред лице правде, а банкама које су у томе учествовале трајно забрањено пословање у Србији“, истиче се у саопштењу.

Ако предложена аутентична тумачења закона буду усвојена у Народној скупштини, Правни савет и Народна канцеларија Народне странке ће пружити помоћ грађанима да заштиту потраже пред међународним судовима и арбитражама.