Народна странка

Понош: Вучић вози у смеру супротном од чланства Србије у ЕУ

Понош: Вучић вози у смеру супротном од чланства Србије у ЕУ

Потпредседник Народне странке и виши саветник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Здравко Понош изјавио је агенцији Фонет да је Србија ове године назадовала у евроинтеграцијама и да отварање нових поглавља не би требало очекивати бар још пола године, а немамо чему добром да се надамо ни када је реч о сарадњи са новом америчком администрацијом.

Из Извештаја Европске комисије о напретку Србије видело се да Србија није остварила никакав напредак у евроинтеграцијама, и да је чак назадовала, указао је Понош.

Он је у серијалу разговора „Агреман“ оценио да су тешке квалификације у извештају, попут оне о политичким притисцима на судство, указивале на то да ове године неће бити отварања преговарачких поглавља.

Када је реч о критеријумима из Поглавља 23, који се односе на људска права, судство и борбу против корупције, ситуација у Србији огољена је "до очаја" током ванредног стања, када су кршена људска права, а о медијским слободама да и не говорим, предочио је Понош.

Гледано из угла наставка преговора, он сматра да је процедура таква да нова поглавља могу бити отворена најраније у јуну следеће године, па закључује да ћемо годину и по дана бити без икаквог напретка у том процесу.

“То не можемо себи да приуштимо”, поручио је Понош, и констатовао да актуелна власт више времена троши на “пеглање” извештаја Европске комисије, него на мењање ситуације набоље.

Према неговом виђењу, изгубили смо превише времена и идемо уназад, али то није случајно - "то је последица чињенице да Вучићев режим није ни имао намеру да земљу води ка Европској унији, европским вредностима и ка чланству".

"Он вози у потпуно супротном смеру”, уверен је Понош, који напомиње да ни ковид криза није оправдање за нерад у процесу придруживања, пошто се показало да чак и при набавци вакцина боље стоје они “унутар” ЕУ од оних “споља”.

На питање о томе како ће се развијати односи са новом америчком администрацијом, он је одговорио да је и ту “ситуација деликатна”, пошто верује да се председник Србије “брзоплето и невешто” обрео у изборној кампањи Доналда Трампа, а што је резултирало Вашингтонским споразумом.

"Нова америчка администрација је затекла Вучића на потпуно погрешној нози. Он је човек који се практично верио са Трампом, а Трамп се не жени, док нова администрација нема намеру са њим ни да се забавља, а камоли да се жени", илустровао је Понош.

Према његовој оцени, све што је Вучић обећао "на хоклици" код Трампа када је реч о Косову је дугорочно штетно, и било би такво све и да је Трамп победио на изборима.

Понош верује да се могући нови државни секретар САД Ентони Блинкен не би ни сетио да тражи оно што је Вучић већ прихватио Вашингтонским споразумом.

На питање да ли ипак постоји “простор за игру” Србије са Бајденовом администрацијом, он је узвратио да ће то ићи тешко.

Како је приметио, ових дана се виделио да људи који брифују нову администрацију имају доста лош минули рад у региону, ствари гледају субјективно и нису били само сведоци, већ и учесници догађаја током деведесетих година прошлог века.

Немамо ми чему добром да се надамо, јер они немају поверења у Вучића, знају да ће пробати да их изигра”, проценио је Понош.

Он очекује да ће председник Србије покушати да се не понаша у складу са Вашингтонским споразумом, у нади да ће та епизода бити заборављена.

Понош скреће пажњу и на аналитичаре који тврде да ће САД вршити притисак на демократизацију Србије, док ће Вучић покушати да не прави уступке на тој страни, али да ће бити галантан по питању Косова.

“Уопште не искључујем такав сценарио, чак сам поприлично уверен да ће ствари тако да се развијају", прецизирао јe Понош.

Анализирајући односе Србије са Русијом и Кином, он је оценио да и нису били толико спектакуларни, али да би прихватањем Вашингтонског споразума били драстично нарушени.

Како је протумачио, Москва и Пекинг немају проблем са тим да раде са Вучићем, пошто не решавају српске, већ сопствене националне интересе, и то на енергетском, инфраструктурном, као и на плану кредитирања.

Поразно је, међутим, да тамо где се решава косовско питање, а то је Савет безбедности УН, Србија нема ‘акције’ у рукама, него Русија и Кина", тврди Понош.

Према његовој оцени, "наша земља може само да обори или подигне њихову цену, а Вучић је Вашингтонским споразумом њихову цену оборио и дао њима прилику да размишљају када је право време да те ‘акције’ продају”, објаснио је Понош.

Осврћући се на односе Београда и Подгорице, саговорник Агремана процењује да ће нова влада у Црној Гори имати доста тежак посао демонтаже корумпираног и криминализованог система, за шта верује да ће им требати, не само подршка Брисела или Вашингтона, већ и од регионалних партнера.

"Бојим се да у Београду неће наићи на искрену подршку и разумевање док су на власти Вучић и Српска напредна странка, који су шуровали са Милом Ђукановићем", нагласио је Понош.

Он верује да актуелна српска и бивша црногорска власт имају бројне заједничке особине, док Вучића и актуелног црногорског премијера Здравка Кривокапића описује као “различите светове”, којима је заједничко само то што су православци.

Наглашава да иза зазирања Београда од нове црногорске власти стоји жеља да се у Србији не десе промене које су, после недавних избора, задесиле Црну Гору, Републику Српску и Федерацију БиХ.

“Те промене би могле да се одразе на динамику дешавања у Србији, а Вучићев режим ће гледати да се то не деси”, закључио је Понош.