Народна странка

Јеремић: Америчка мера реторзије – подстицање чланства Приштине у Савету Европе

Јеремић: Америчка мера реторзије – подстицање чланства Приштине у Савету Европе

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да ће САД убудуће активно подстицати процес приступања самопроглашеног “Косова” Савету Европе и да је то мера дипломатске реторзије коју ће Америка применити као одговор на потписивање техничког споразума министара спољних послова Србије и Русије Николе Селаковића и Сергеја Лаврова у Њујорку.

„Вашингтон је до сада обесхрабривао Приштину да се активно бави убрзавањем тог процеса, а сада ће је подржавати, и то је последица разглашавања на сва звона чињенице да су Селаковић и Лавров потписали некакав технички споразум у Њујорку. Према мојим информацијама, Америка је Србију обавестила преко амбасадора у Вашингтону да ће због тога применити мере реторзије, и да ће прва ствар с тим у вези бити промена става САД у вези са техником приступања Приштине Савету Европе“, рекао је Јеремић телевизији Нова С.  

 

Јеремић, који је у Њујорку присуствовао годишњем заседању Генералне скупштине УН као бивши председник тог тела Светске организације, рекао је да је „потписивање бесмисленог техничког споразума о консултацијама који је Селаковић после окачио на Твитер“ нанело Србији на Западу много већу штету од уздржавања од тога да уведе санкције Русији.

„То је било гурање прста у око западним партнерима и груб дипломатски превид, јер је потписивање техничког споразума разглашено на сва звона, то се тако не ради“, рекао је Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије.

Упитан о увођењу санкција Русији, Јеремић је одговорио да је већина света против увођења економских санкција, које се доживљавају као инструмент својствен искључиво Западу, што се већини света „не допада“.  

„Тренутна позиција Србије је у складу са већином света и она би могла бити промењена искључиво на нашу штету. Не верујем да ће западне компаније да се повлаче из Србије, где добијају дебеле и масне субвенције и остварују одличан профит, нити верујем да ће ЕУ формално укидати процес интеграција Западног Балкана, који је у реалности ионако давно запао у ћорсокак, ако уведемо санкције Русији“, рекао је Јеремић.  

Јеремић је навео да би Србија увођењем санкција Русији које није одобрио Савет безбедности УН „недвосмислено стала на страну Запада“.

„Ми се, стицајем околности, налазимо у ситуацији да недвосмислено сврставање на страну Запада повлачи потенцијалне консеквенце, укључујући и по суверенитет и територијалну целовитост Србије и евентуално чланство самопроглашеног Косова у УН. Нисмо ми изабрали да будемо у тој ситуацији“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да је у УН разговарао са више шефова држава и влада и више десетина званичника из држава широм света, и да „огромна већина њих није имала непроспаване ноћи у вези с тим да ли ће Србија увести санкције Русији“.

„Србија је међу онима који не прате Балкан помињана поводом продаје велике куће на Петој авенији у Њујорку, која је некада била мисија СФРЈ, а донедавно Србије при УН. Они који прате Балкан приметили су да председник Србије Александар Вучић у унапред написаном говору није поменуо да је чланство Приштине у УН неприхватљиво за Србију“, рекао је Јеремић.

Упитан да ли „нешто мења чињеница да је Вучић то рекао милион пута“, Јеремић је одговорио да је могуће то „рећи 32 пута на Пинку, код Миломира Марића и у одговорима новинарима између два излива беса“, али да нема боље и видљивије позорнице од Уједињених нација да се каже да је то црвена линија за Србију, као и да се на тој говорници подједнако вреднује оно што се каже и оно што се не каже.

„Ми смо предложили Вучићу да пошаље писмо председницима Русије и Кине у којима ће их обавестити да Србија неће признати Косово и позвати их да уложе вето у Савету безбедности УН ако та тема дође на дневни ред. Предложили смо му чак и нацрт писама, он је обећао да ће их послати, али то није урадио“, рекао је Јеремић.

На питање да ли Народна странка очекује позив за прикључивање новом блоку који најављује Вучић, Јеремић је одговорио да су он лично и Народна странка „последњи који би тамо били позвани“.

„Наш одговор би свакако био ’не’ на све што нуди Вучић, у домаћој или међународној политици“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће сутра учествовати на скупу о Прогласу за окупљање у одбрани Косова и Метохије, и додао да је то скуп који организују угледни интелектуалци.

„Одазвали смо се том позиву из дубоког поштовања према људима који су нам тај проглас упутили. Став Народне странке о Косову и Метохији је кристално јасан, с тим што за разлику од неких не мислимо да би се требало бусати у груди и на сва звона разглашавати шта су вам планови“, закључио је Јеремић.