Народна странка

Јеремић: Одбацивање „француско-немачког“ плана је питање опстанка државе

Јеремић: Одбацивање „француско-немачког“ плана је питање опстанка државе

Носилац листе „Народна страна – Сигуран избор. Озбиљни људи“ Вук Јеремић изјавио је данас да је одбацивање „француско-немачког“ плана за независност Косова и Метохије питање опстанка државе Србије, али и Републике Српске, јер ако би Србија признала своју јужну покрајину као независну државу уследио би јој нови ултиматум, за ревизију Дејтонског споразума, односно промену статуса РС.

„Примена ’француско-немачког’ плана значи да Србија призна самопроглашено ’Косово’ и да оно престане да буде лажна држава, већ права држава, чланица УН. Већ неколико година упозоравам да је питање око кога ће све ломити то да ли ће Приштина добити столицу у УН и показало се да сам био у праву. Кључна тачка ’француско-немачког’ плана је да Србија томе не пружи отпор“, рекао је Јеремић Радио-телевизији Србије.

„Избори 17. децембра су последња прилика да се то избегне. Ако би тај план био примењен, у наредних неколико година биће створена ’Велика Албанија’ и наши манастири и светиње би потпали под надлежност аутокефалне и признате Албанске православне цркве“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је алтернатива „француско-немачком“ плану опстанак Србије али да није довољно само узвикивати пароле, него и предузети озбиљне дипломатске и политичке кораке са циљем да не буду нарушени економски односи са Европском унијом, а то је могуће редефинисањем односа са ЕУ тако да Србија тежи чланству у Европском економском простору, које није условљено признавањем „Косова“, уместо чланству у ЕУ.

Упитан о летошњем одласку Мирослава Алексића из Народне странке, као и да ли је истина да је Мирослав Алексић у препирци са тадашњим колегом потпредседником странке Владимиром Гајићем рекао “да на крају мора бити онако како кажу Американци“, Јеремић је одговорио потврдно и додао да је он лично присуствовао том разговору.

„Народна странка је ојачана одласком оних који мисле да ће на крају мора бити како кажу Американци, а видећемо како ће народ гласати. Ако народ на изборима буде гласао за Народну странку, сасвим сигурно неће бити како каже било ко ван Србије. То је и разлог због којег је Алексић напустио Народну странку, односно размимоилажење око тога да ли мора бити онако као што кажу Американци и да ли је неопходно одбацити ’француско-немачки’ план“, рекао је Јеремић.

„Тај план значи крај суверенитета Србије над Косовом и Метохијом и, по мом мишљењу, почетак краја државе Србије“, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да у партнерствима Србије са другим државама по питању територијалне целовитости Србије посебну улогу играју Русија и Кина које држе страну Србије у Савету безбедности УН и користе своје право вета да блокирају евентуално чланство „Косова“ у УН.

„У економском смислу требало би да будемо свесни да је обим наших економских односа са европским државама далеко већи од обима економске сарадње са било ким другим и то не би требало доводити у питање”, закључио је Јеремић.