Народна странка

Јеремић за Политику: Србији неће бити уведене санкције ако одбаци „француско-немачки“ план за независност Косова и Метохије

Јеремић за Политику: Србији неће бити уведене санкције ако одбаци „француско-немачки“ план за независност Косова и Метохије

Носилац листе „Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ Вук Јеремић изјавио је данас да Србији неће бити уведене санкције нити ће се страни инвеститори повући ако недвосмислено одбаци „француско-немачки“ план за независност Косова и Метохије и да греше они који говоре да ће бити санкција.

„Нису ли исти ти говорили да нас сличне последице очекују и ако не уведемо санкције Русији? Тада сам тврдио, као што и сада тврдим, да од тога нема ништа. Наравно, биће неопходно уложити озбиљне дипломатске напоре како би се све то извело без негативних последица по народ и државу. Народна странка има људе који то умеју“, рекао је Јеремић за данашњу „Политику“.

Јеремић је навео да после избора прелазна влада може да буде пут ка ослобађању медија и отпочињање промене система, али да њен технички карактер не сме бити изговор за пасивност по питању одбацивања „француско-немачког“ плана за независност и неопходности забране копања литијума.

„То су црвене линије Народне странке за разговоре које ћемо водити после избора. Када ово кажем, мислим и на републички и на градски ниво, где ни Београд али ни други градови и општине неће више моћи да се воде на начин на који то данас чини Александар Шапић, али ни онај пре њега који га је створио“, рекао је Јеремић.

Упитан којим би резултатом избора био задовољан, Јеремић је одговорио да за Народну странку „то да ли ће резултат бити задовољавајући не зависи првенствено од броја гласова“ које ће освојити листа Народне странке, већ од тога „да ли ћемо после избора имати околности које ће омогућити одбацивање ’француско-немачког’ плана“, најозбиљнијег ултиматума с којим је Србија суочена од 1999. године.

Јеремић је навео да је сигуран да ће Народна странка бити „највеће позитивно изненађење ових избора“.

„Ово не кажем само због поузданих истраживања јавног мњења у која сам имао увид, већ и због онога што чујем у разговорима с људима, путујући по Србији“, закључио је Јеремић.