Народна странка

Јеремић: Ђилас и ја нисмо исто

Јеремић: Ђилас и ја нисмо исто

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да није никаква тајна да је са председником Странке слободе и правде Драганом Ђиласом имао „више од једног неспоразума у животу“ и да не сагледавају на исти начин будућност Србије након промене власти, али да се сада заједно залажу за фер и слободне изборе.

„Нас двојица нисмо исто. Ђилас заступа државни капитализам и социјалдемократију, а Народна странка не. Ми смо на десном центру, ми верујемо у домаће приватно предузетништво, јаке институције, традиционалне вредности и придајемо огромну важност борби за националне интересе“, рекао је Јеремић зрењанинској телевизији КТВ.

 

Све и да постоји сукоб међу нама, не бих о томе јавно говорио. Ђилас и ја ћемо, након што се Србија ослободи јарма диктатуре, скоро сигурно бити на различитим странама - то је очигледно. Али одговорни људи у опозицији данас своја неслагања не би требало да износе у јавност“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да је неопходно да опозиција има заједничког кандидата за председника Србије, а да би за парламентарне изборе требало донети рационалну одлуку о томе да ли ће наступити на једној листи или у више колона, засновану на „свеобухватном сагледавању околности изборног процеса“.

Председник Народне странке, који је и бивши министар спољних послова Србије, рекао је да је разговарао са представницима ЕУ и да је унија изразила спремност да посредује у дијалогу власти и опозиције о изборним условима.

„Верујем да ће се ЕУ у том процесу озбиљније ангажовати, а међу кључним захтевима опозиције биће равномерна заступљеност на РТС-у и спречавање злоупотреба националних фреквенција“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да би фер изборни услови подразумевали и да председник Србије Александар Вучић учествује у телевизијским дуелима са представницима опозиције, али да ће се он томе „одупирати из све снаге“, јер се после осам година готово потпуне контроле над медијима „не сналази најбоље са питањима која нису наручена“.

„Вучић се изобличи када му питање поставе новинари ретких медија који нису под његовом контролом - почне да се свађа и изговара ствари апсолутно непримерене јавној функцији коју обавља“, рекао је Јеремић.

„Замислите да се он усуди да са мном разговара на телевизији и да му ту поставим неколико једноставних питања, рецимо о такозваном вашингтонском споразуму и уопште о спољној политици? Доживео би нервни слом“, закључио је Јеремић.