Народна странка

Јеремић: Буџет за 2021. годину расипнички и указује на велику корупцију

Јеремић: Буџет за 2021. годину расипнички и указује на велику корупцију

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је буџет за 2021. годину „расипнички и предизборни“ и да указује на велику корупцију у додељивању посла за онлајн фискалне касе, за које ће сви мали приватници и предузетници у Србији усред кризе морати да издвоје најмање по 1.000 евра.

„Угоститељи, фризери и сви други мали предузетници се хватају за главу и гледају како ће преживети следећу годину, а држава им намеће нову обавезу да купе онлајн фискалне касе, уз пратећи софтвер и све остало. Тим послом ће се највероватније бавити само три компаније – Роминг, Комтрејд и Асеко, који је има везе са породицом премијерке Ане Брнабић“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

 

Јеремић је позвао власт да помогне малим предузетницима уместо што их гуши.

Народна странка предлаже да се уведе мораторијум на отплату главнице кредита, уз сервисирање камата. То је мера која би и те како помогла предузетницима у кризи“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да буџетом за 2021. годину „доминира логика – ево вам 100 евра и гласајте за мене“, и истакао да ће грађани деценијама отплаћивати дугове које је власт направила само да би испунила свој предизборни популистички програм ове и следеће године.

Ниједна влада у историји Србије није предвидела толики буџетски дефицит у апсолутном износу, док министар финансија Синиша Мали предвиђа за следећу годину раст привреде од шест одсто. То је потпуна фантазмагорија и Мали, који магистар економије, зна да то није могуће, па ће зато већ у првој половини следеће године уследити ребаланс, јер су бројеви у буџету математички неодрживи“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, рекао је да ће се у понедељак, 14. децембра, догодити важна ствар за будући статус Косова и Метохије – север Косова ће у потпуности бити интегрисан у заједнички електроенергетски систем Косова и Албаније и неће више бити део Електропривреде Србије.

„То је модел који власт примењује последњих осам година – даваћемо део по део суверенитета Србије над Косовом, а заузврат ћемо тражити само да не будемо критиковани за диктатуру коју спроводимо, док ћемо истовремено нападати опозицију да је крива за Косово“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је и сам мета напада власти, која га „апсолутно неосновано оптужује за Косово, док је истина супротна – захваљујући одлуци Међународног суда правде, искључиво од потписа Србије зависи да ли ће Косово постати независна држава“.

„Власт бомбардује јавност лажима да би прикрила истину да предаје комад по комад суверености Србије, а да заузврат тражи само да странци окрену главу од чињенице да је овде успостављен хибридни режим“, рекао Јеремић.

Јеремић је навео да је јуче разговарао са известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком, који ће, како је рекао, испред те европске институције бити кључни човек за предстојећи дијалог власти и опозиције о изборним условима уз посредовање ЕУ.

Мислим да нас већ након новогодишњих празника очекују први кораци у формализацији процеса и да ће дијалог почети у фебруару или марту. Рекао сам Билчику да ће власт покушати да одложи почетак дијалога, јер јој је јасно да мора омогући боље услове, а покушаће и да га разводни тако што ће за сто довести серију актера који би требало да глуме опозицију а то нису“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је потребно да опозиција заједнички наступи у дијалогу уз посредовање ЕУ и да се избори за боље услове на изборима, али да то може урадити „само ако нема тројанске коње у својим редовима“.

Објективан критеријум за то ко је права опозиција је учествовање на изборима 21. јуна. Они који су изашли на те изборе и то тако што им је Вучићев режим помогао у скупљању потписа, не могу се квалификовати да су права опозиција“, закључио је Јеремић.