Народна странка

Ковачевић: Грађани ће скупљом струјом платити наводни поклон државе од 60 евра

Ковачевић: Грађани ће скупљом струјом платити наводни поклон државе од 60 евра

Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић изјавио је данас да је струја од 1. фебруара поскупела за 3,4 одсто усред епидемије вируса корона и грејне сезоне, односно између 150 динара и 200 динара по домаћинству, што је довољно да грађани плате „поклон“ државе од 60 евра, не рачунајући камату коју ће народ платити на позајмљена средства државе.

„Народна странка упозорава да не постоји ниједан оправдан разлог за повећање цене струје у овом тренутку, јер се цена угља, који је главни енергент у Србији, није повећавала, а ни потребне реформе енергетског система нису планиране“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је додао да је струја поскупела и због „крпљења неефикасног, корумпираног и лоше вођеног система какав је Електропривреда Србије (ЕПС)“.

„Ту ни двоцифрено процентуално повећање цене струје не би помогло и само страх од реакције грађана спречава власт да од њих захвати више“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да Влада Србије као главни разлог поскупљења наводи раст намета за струју такозваним повлашћеним произвођачима електричне енергије, који производе струју из обновљивих извора, као и то што је струја у Србији најјефтинија у Европи.

„Нити је струја у Србији најјефтинија нити намети повлашћеним произвођачима могу бити толики да оправдају повећања. Главни разлог је лоше пословање ЕПС-а и минимални профити који нису довољни за неопходне инвестиције“, истакао је Ковачевић.

Ковачевић је додао да ће, као и много пута раније, новац прикупљен повећањем цене струје отићи „у бунар”.

„Последње поскупљење цене струје из 2019. године је отишло на повећање плата запослених или на сумњиве тендере. Само су током 2018. године и 2019. године мимо Закона о јавним набавкама ненаменски потрошили невероватних 255 милиона евра“, закључио је Ковачевић.