Народна странка

Гајић: Два предлога Народне странке за ефикасно отклањање сумње у нерегуларност избора

Гајић: Два предлога Народне странке за ефикасно отклањање сумње у нерегуларност избора

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да Народној странци припада право да учествује у дијалогу власти и опозиције о условима за предстојеће београдске и локалне изборе и да има два конкретна предлога којима ће ефикасно бити отклоњене сумње у „изборни туризам“, односно неправилности везане за промену пребивалишта.

„Народна странка предлаже да Градска изборна комисија у Београду и све градске и општинске изборне комисије у Србији буду законом обавезане да по завршетку гласања скенирају бирачки списак на сваком бирачком месту и објаве га на својим интернет страницама. Тако ће сваки грађанин имати могућност да утврди да ли је гласао, односно ако није, да ли је неко злоупотребио његов глас. Ово је поготово важно за грађане који живе у иностранству“, рекао је Гајић телевизији Блиц.

„Прелажемо, такође, и измене Закона о локалним изборима којима ће бити прописано да онај ко је променио пребивалиште и преселио се из једног места у друго неће имати моћи да гласа на првим следећим изборима у новом месту пребивалишта, него у старом. Тај предлог одговара и власти и опозицији“, додао је Гајић.

Гајић је навео да невладине организације не би требало да учествују у дијалогу власти и опозиције, јер је реч о институционалном договору између власти и опозиције.

„Опозиција је јавно добро демократске државе и део правног поретка, а невладине организације имају своју улогу у деловању у јавном простору али не видим шта ће у политичком дијалогу, а ту поготово немају шта да траже оне невладине организације које су ушле у политичку арену и наклоњене су одређеним политичким опцијама“, рекао је Гајић.

„По мом мишљењу, само организација БИРОДИ није спорна“, додао је Гајић.

Гајић је навео да је „на прагу договор“ коалиције Народне странке и Доста је било са Дверима и да би наредних дана требало да буде одржан састанак о томе, и додао да Народна странка нема ништа против ни Социјалдемократске партије Бориса Тадића са којом сваког викенда организује штандове у Београду.

Председник Народне странке је истакао да су председник и потпредседница ССП-а Драган Ђилас и Мариника Тепић себи узели за право да издају „аусвајс“ ко је права опозиција а ко није, али да није јасно на основу чега они сматрају да то могу да одређују.

„Нећу то да допустим, поготово ако имамо у виду политичке биографије њихове политичке биографије које су неупоредиве у поређењу са мојом и то на њихову штету. Ђилас лично онемогућава напредак опозиције и сарадњу у опозицији већ дуги низ година. Моћан је финансијски, политички је потпуно неконзистентан, у ДС је ушао тек када је убијен Ђинђић и не бих да то објашњавам детаљније“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да је Ђилас био председник Кошаркашког савеза, а то је немогуће без подршке власти СНС-а, и био је градоначелник Београда уз мањинску подршку СПС-а и смењен је када му је СПС отказао подршку.

„Отишао је на разговор код Александра Вучића пре него што су 2022. године поновљени избори у Београду на већем броју бирачких места и када је постојала велика шанса да Душко Вујошевић прескочи цензус, што би донело чисту победу опозицији, али је Ђилас тим одласком код Вучића деморалисао опозиционе бираче“, рекао је Гајић.

„И сада је он (Ђилас) дао себи за право да оцењује да ли је Народна странка опозиција“, додао је Гајић.

Гајић је истакао да би се РТС као јавни сервис не понаша у складу са својим обавезама, али да је неопходно „отварање свих медија“, јер сви медији имају законску обавезу да објективно и истинито обавештавају јавност.

„Јунајтед медија води кампању за коалицију ’Србија против насиља“ и у тим медијима сам две и по године под цензуром због нечијег ћефа. То није понашање професионалних медија“, закључио је Гајић.