Народна странка

Гајић: Србија да суспендује чланство у Савету Европе ако „Косово“ буде примљено

Гајић: Србија да суспендује чланство у Савету Европе ако „Косово“ буде примљено

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да би Србија требало да суспендује своје чланство у Савету Европе ако у то тело буде примљено самопроглашено Косово, и позвао власт да делује јасније и да се не плаши да ће се догодити нешто страшно, јер „горе од овога тешко може бити“.

„Улазак Приштине у Савет Европе се тумачи као део спровођења француско-немачког споразума. Морамо да делотворним акцијама покажемо да постоје црвене линије које Србија неће да пређе. Србија мора да престане да се жали и кука и мора да повлачи озбиљне потезе. Из државног врха често долазе најаве које се у стварном животу никада не остваре. Није довољно само да се говори и да политички врх државе вербално пружа отпор ономе што се догађа на Косову и Метохији“, рекао је Гајић телевизији „Курир“.

Гајић је истакао да су се стекли сви услови да Србија „изађе из Бриселског споразума“, јер за то има све аргументе, као и да после расправе у Скупштини Србије одбаци француско-немачки споразум и охридски имплементациони анекс.

„Тако ћемо јасно ставити до знања шта Србија неће и друга страна би нас више поштовала ако би знала да са наше стране нема никаквих дилема. Овако, ако се повијамо као врба на ветру већ 12 година, онда друга страна, ту првенствено мислим на Запад, види да може да испуни свој циљ да притисцима и правним насиљем дезинтегрише Србију“, рекао је Гајић.

Гајић је додао да је Бриселски споразум неуставан, а Србија 12 година испуњава своје обавезе по том споразуму, док друга страна не испуњава договорено.

„Србија је у претходних 12 година делегитимисала своју власт на северу Косова и Метохије и није ништа купила, па ни време. На основу изјава председника Србије Александра Вучића у последњих неколико дана, мислим да се и њему чини да је био доведен у заблуду све ово време“, рекао је Гајић.

„Ми као да патимо од ’Стокхолмског синдрома’, јер стално очекујемо разум, поштење и поштовање међународног права, али то се никада неће догодити јер је циљ Запада од почетка да Србији отме Косово и Метохију“, додао је Гајић.

Гајић је навео да ће Народна странка учествовати на предстојећим београдским изборима и локалним изборима широм Србије.

„Ми се не поводимо оним што говори председник ССП-а Драган Ђилас и нека он заузима став какав год хоће, то је његова ствар“, закључио је Гајић.