Народна странка

Гајић: Две измене у закону могле би тренутно да поправе изборне услове

Гајић: Две измене у закону могле би тренутно да поправе изборне услове

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да би предстојећи локални избори били одржани под много бољим условима и у мирнијој атмосфери ако би у дијалогу власти и опозиције били усвојени конкретни предлози Народне странке, и да се нада да ће бити постигнут компромис.  

„Први предлог је измена Закона о локалним изборима по којој грађани који су променили пребивалиште на првим следећим изборима не би могли да гласају у новом месту пребивалишта, него у старом. Ако се неко пресели из Ниша у Београд, не може да гласа у Београду на првим следећим изборима, него у Нишу“, рекао је Гајић телевизији Курир.

„Други предлог је да изборне комисије у Београду и свим општинама и градовима по завршетку гласања скенирају бирачки списак и објаве га на свом интернет сајту како би сваки грађанин могао да провери да ли је евидентиран да је гласао или није гласао а евидентиран је као да је гласао. То би могли да учине и грађани који живе у иностранству“, додао је Гајић.

Гајић је навео да је нереалан предлог дела опозиције да добије два министра у влади, и да би то значило да је опозиција ушла у коалицију са СНС-ом, што би било политички бесмислено.

Председник Народне странке је рекао да Србија преко политичке елите све дубље улази у поделе и да сукоб у скупштини између владајуће већине и опозиције не доприноси нормалној атмосфери и да би зато било неопходно да свака страна учини нешто да парламент изгледа колико-толико нормално.

„Бојим се да ствари иду у лошем смеру. Ако опозицији прилепите квалификацију да јој је Аљбин Курти идеолог и политички партнер, то је доливање уља на ватру. Олако лепљење етикете ’издајник’ и са једне и са друге стране не доприноси дијалогу и то је тешка оптужба која није тачна и садржи агресију на коју се онда одговара агресијом“, навео је Гајић.