Народна странка

Гајић: Приотитет борба против корупције и криминала, у Београду више кладионица него домова здравља и обданишта, дрога се око школа продаје у присуству власти

Гајић: Приотитет борба против корупције и криминала, у Београду више кладионица него домова здравља и обданишта, дрога се око школа продаје у присуству власти

Кандидат Народне странке за градоначелника Београда Владимир Гајић изјавио је данас да се у главном граду дрога око школа продаје „у присуству власти“ и да у Београду има више кладионица него домова здравља и обданишта, и најавио да ће његов први циљ као градоначелника бити обрачун са корупцијом и криминалом у престоници.

„Криминалом било које врсте не може се успешно бавити без помоћи државних структура иначе ће криминалац брзо бити ухапшен и пропасти. Само криминал који има подршку државних структура може да расте и постане моћан. Кладионице имају државну подршку и зато их има на сваком кораку“, рекао је Гајић Радио-телевизији Војводине.

Гајић, који је носилац листе "Народна странка - Сигуран избор. Озбиљни људи" у Београду, навео је да ће у главном граду основати антикорупцијско тело, што је обавеза Србије од 2017. године у процесу придруживања Европској унији.

„То тело биће део локалне власти и у њему неће бити политичари него угледне јавне личности и угледни професионалци. Оно ће се борити против корупције као саставни део градске управе и биће део локалне власти“, рекао је Гајић.

Гајић је истакао да ниједна странка или коалиција после избора неће моћи сама да формира власт у Београду и биће неопходно да се праве коалиције и савези, и додао да Народна странка нема никаквих проблема са цензусом у Београду и да ће бити „кључан фактор у победи опозиције у Београду“.

„Реално је да опозиција добије више одборника у Београду али ће већа тешкоћа од победе бити да се формира власт. Требало би имати у виду крупан план, а не ситнице и неважне ствари“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да је термоелектрана у Обреновцу највећи загађивач ваздуха који претвара Београд у гасну комору и да је главни град Србије због тога најзагађенији град у Европи, и додао да 12.000 људи годишње умре од последица загађења.

„Београд би требало да побољша градски саобраћај и капацитете паркирања и дестимулише да се у Београђани возе сами у аутомобилима, а услов за то је да развијемо јавни градски превоз“, рекао је Гајић.  

Гајић је навео да је Стари мост „контроверзно питање“ и подсетио да је још у време градоначелника Бранка Пешића, шездесетих година прошлог века, планирано рушење тог моста.

„То је мост који су у Другом светском рату направили Немци и тим мостом су се београдски Јевреји превозили у НДХ и он не представља неку историјску вредност. То је питање о којем би требало да одлуче стручњаци.

Гајић је поводом предлога да се гроб некадашњег доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза измести из „Куће цвећа“ навео да је Законом о сахрањивању и гробљима прописано сахрањивање на гробљима, а да је Броз сахрањен на туђој приватној имовини.