Народна странка

Гајић: Авиони „рафал“ прескупи, у нуклеарне централе улажу само најбогатије државе

Гајић: Авиони „рафал“ прескупи, у нуклеарне централе улажу само најбогатије државе

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да су француски војни авиони „рафал“ прескупи за Србију и да је питање да ли су компатибилни са војним капацитетима Србије.

Куповину „рафала“ од Француске најавио је председник Србије Алкесандар Вучић, који данас у Паризу разговара са француским председником Емануелом Макроном.

„Са друге стране, најављује се и куповина нуклеарних централа. Само најбогатије државе могу да уђу у инвестиције у нуклеарне централе. Проблем Србије је што је готово сведена на колонију. Све империје се понашају исто последњих 200, 300 година и ми томе покушавамо да се одупремо, некад успешно, некад мање успешно, то зависи од наше унутрашње снаге да сачувамо елементарни суверенитет. То је прича и са нуклеарним централама“, рекао је Гајић телевизији Курир.

Гајић је додао да ако би морао да бира као грађанин, без дилеме на првом месту био против копања литијума, јер је то „убиствено за Србију“.

Гајић је навео да је Француска на противничкој позицији у односу на Србију када је реч о очувању државног суверенитета над целом територијом Србије и правима Срба на Балкану и да је то „реалност најмање од 1999. године“, када је Француска била једна од држава која је бомбардовала Србију.

„Немају Французи анимозитет према Србима али су свакако на другој страни и морамо да водимо рачуна о томе. Ако Вучић покушава да замени кључни утицај европских држава на Балкану и да са Немачке мало пребаци тежиште на Француску, то је боље за Србију утолико што нам Француска није толико велики противник као што је Немачка у континуитету“, рекао је Гајић.

Гајић је поводом предстојећих београдских избора, расписаних за 2. јун, рекао да је добро што је Градска изборна комисија Београда у суботу условно прихватила предлог Зорана Алимпића из Демократске странке у вези са контролом бирачких спискова.  

„Ако би највећа опозициона групација бојкотовала изборе, онда би бо доведен у питање легитимитет и власт покушава да то спречи дијалогом“, рекао је Гајић.

Гајић је истакао да у Србији од првих вишестраначких избора 1990. године „никада није било избора на којима су услови били фер и поштени за опозицију“.

„То је наш културни модел, нажалост“, додао је Гајић.

Гајић је навео да Србија нема никакве шансе да уђе у ЕУ и да ће пре постати чланица БРИКС-а него ЕУ.

„ЕУ никада није ни имала намеру да прими Србију, него нас они лажу, ми знамо да нас они лажу, они знају да ми знамо да нас они лажу и то је зачарани круг. Макрон је пре пет година рекао да после уласка Хрватске нема проширења док се ЕУ не реформише. Они још нису кренули ни у какве реформе, а данас у прокси рату са Русијом. Нећемо ући у ЕУ за нашег живота, а шта ће бити за 100 година, то не можемо да знамо“, рекао је Гајић.

„У БРИКС-у има неколико држава са којима је Србија у пријатељским односима али морамо да имамо неку снагу да би нас примили у БРИКС. Оснивачи БРИКС-а су огромне и глобално јаке економије. Мислим да је то добра алтернатива за Србију“, закључио је Гајић.