Народна странка

Народна странка: Жеља за брзом зарадом погоршава епидемиолошку ситуацију

Народна странка: Жеља за брзом зарадом погоршава епидемиолошку ситуацију

Народна странка упозорила је данас да би небрига власти, касно доношење одлука, њихова неодговарајућа примена и жеља за брзом зарадом могли да доведу до погоршања епидемиолошке ситуације у Србији.  

„Београд постаје транзитно место за све већи број путника из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, који могу да уђу у неке државе Европе, Северне Америке и Персијског залива само ако проведу одређено време у државама попут Србије, где је у ситуација тренутно стабилна“, наводи се у саопштењу Одбора Народне стрaнке за здравство.

У саопштењу се подсећа да Србија дозвољава боравак на својој територији свим странцима који имају негативан ПЦР или антигенски тест, а само за држављане одређених земаља и потврду о вакцинацији или прележаној ковид инфекцији.

„Јасно је да недостатак опреза и одговарајућих мера може да доведе до значајног пораста броја оболелих, имајући у виду да је сензитивност ПЦР теста, односно способност да препозна оболелог, око 70 одсто, што значи да код 30 тестираних не даје тачну слику, као и да је делта сој вируса корона из Индије најзаразнији до сада, јер се за 60 одсто брже и лакше преноси“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је та ситуација препозната у свету, па су у неким државама мере за улазак вишеструко пооштрене – за путнике који долазе из „црвене зоне“, осим 14-дневног карантина и претходног ПЦР теста, неопходан је и тродневни боравак у унапред резервисаном хотелу, у току којег се „још два пута обавља садашње ПЦР тестирање“.

„Преурањено планирање бројних фестивала у Србији, где је услов за улазак негативан ПЦР или антигенски тест, у светлу свега претходно наведеног, такође носи значајне ризике“, пише у саопштењу.

Одбор Народне странке за здравство закључује да је неопходно по хитном поступку прилагодити епидемиолошке мере актуелној ситуацији јер се ситуација мења из дана у дан, а нетранспарентно доношење и недоследна примена одговарајућих одлука стварају додатну конфузију како код туриста тако и код надлежних органа.

Народна странка подсећа да стручњаци предвиђају да ће делта сој вируса корона показати своју пуну снагу већ пре јесени.

„Ново разбуктавање епидемиолошке ситуације и последична преоптерећеност здравственог особља и болница због ковида би за резултат поново имали смањење капацитета за лечење хроничних болесника који не болују од ковида, а који су већ дуже од годину дана маргинализовани“, закључује се у саопштењу.