Народна странка

Славица Радовановић: Ћутање тужилаштва о силоватељу је шамар држави и грађанима

Славица Радовановић: Ћутање тужилаштва о силоватељу је шамар држави и грађанима

Посланица Народне странке и пуковница полиције у пензији Славица Радовановић изјавила је данас да је „велики шамар за државу и цео систем“ што тужилаштво није реаговало на најаву осуђеног силоватеља Игора Милошевића да ће поновити кривично дело и „његову изјаву у којој је чак дао савет жртвама како да се понашају“.

„Свакако би и власник листа ’Информер’ (Драган Ј. Вучићевић) и новинарка која је интервјуисала силоватеља требало да сносе последице, имајући у виду непрофесионална питања која су постављања, и то је такође велики шамар и грађанима и новинарству“, рекла је Славица Радовановић телевизији Н1.

Славица Радовановић је навела да је против особе која је гурнула власника „Информера“ тужилаштво реаговало „истог момента“, али уопште није реаговало када је „исто то доживела жена на Прајду“.

„То је разочаравајуће“, рекла је Славица Радовановић.

Славица Радовановић се заузела за измене Кривичног законика којима би боље биле уређене обавезе институција према људима који су издржали казну затвора за силовање.

„Посланица Народне странке Санда Рашковић и ја покренуле смо иницијативу за одржавање скупа поводом великог броја убистава жена и насиљу над женама и на том скупу би требало да учествују представници свих релевантних институција и невладиних организација како бисмо иницирали промену закона не само када је реч о висини казне, него и када је реч о помоћи жртвама“, рекла је Славица Радовановић.

Славица Радовановић је навела да је „систем потпуно затајио“ у случају силоватеља Игора Милошевића и да је то пример несарадње и неусаглашености институција.

„Стручне службе у затворима имају психолога, педагога и дефектолога, и њихова је обавеза да воде досије о затворенику. Требало је да за Милошевића стоји назнака да после извршења казне затвора нема документе и нема где да оде и да се о томе обавесте надлежне институције, у које свакако спадају Управа за извршење заводских санкција, Центар за социјални рад и полиција“, рекла је Славица Радовановић.

„Да је то урађено, као што се и чини у развијеним државама у којима се води рачуна шта ће бити са људима који су издржали затворску казну, нама се ово не би догодило“, рекла је Славица Радовановић.  

Упитана о наредби начелника београдске полиције Веселина Милића да полицајци обрате пажњу на кретање Игора Милошевића, Славица Радовановић је одговорила да је то „за сваку похвалу“, и додала да то не значи да ће Милошевић бити праћен 24 сата, него да ће полицајци обратити пажњу на места на којима се осуђени силоватељ креће.

„У полицији постоје сви подаци о лицима која се налазе на издржавању казне затвора и полиција може да обилази та лица када изађу. Та контрола може дати позитивне ефекте“, рекла је Славица Радовановић.

„У пракси, међутим, нисам срела ниједну особу која је извршила кривично дело силовања која се кајала и показала било какав облик саосећања, напротив, били су потпуно смирени, што значи да би с њима требало озбиљно радити и да би требало да постоје индивидуални планови за сваког од њих када излазе из затвора, као и да такве случајеве буду укључење све релевантне институције“, рекла је Славица Радовановић.

На питање да ли би требало успоставити регистар силоватеља и да ли би требало да буде јаван, Славица Радовановић је одговорила да „полиција има своје евиденције које нису јавне“, а да би „регистар лица која су починила силовање и педофила требало да буде јаван“.

„То много значи за околину јер грађани могу да буду на опрезу и да се другачије понашају како би заштитити своје најближе од кривичних дела. Ако се често објављује пун идентитет жртава, не видим разлог зашто би такав регистар био недоступан грађанима“, рекла је Славица Радовановић.

Славица Радовановић је навела да је проблем и то што су на важна места у институцијама некомпетентни партијски кадрови који не познају прописе и процедуре, а да је насиље над женама тема надстраначка тема веома важна за целу заједницу, и додала да није успостављен ни систем одговорности за пропусте.