Народна странка

Санда Рашковић Ивић за лист "Нова": Споразум је недвосмислено признање „Косова“

Санда Рашковић Ивић за лист "Нова": Споразум је недвосмислено признање „Косова“

Вучић вуче за нос целу Србију, цео српски народ и све оне грађане којима је добробит ове државе на срцу, каже у интервјуу за новине “Нова” потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић , говорећи о Европском предлогу споразума Београда и Приштине, с којим се председник Србије Александар Вучић сагласио у Бриселу.

 

Председник Србије у Бриселу се сагласио са Европским предлогом споразума око Косова. Како вама изгледа све то што се десило тог дана у Бриселу, али и у данима који су уследили?

Мени то све изгледа као скандал. Као ругање здравом разуму, јер је Вучић пристао на споразум. Лаже у камеру да га није прихватио, ми од Бореља сазнајемо да јесте. Затим лаже да је он читао тај споразум народним посланицима у Скупштини, а рекао је и то може да се провери да је тај споразум нон пејпер, да је тајна и да о томе не може да нам говори. Вучић вуче за нос целу Србију, цео српски народ и све оне грађане којима је добробит ове државе на срцу.

Шта за вас значи овај споразум, је ли то признање Косова?

Овај споразум је за мене недвосмислено признање Косова, зато што у сваком од чланова имате причу о статусу Косова као државе. У првом члану говори се о добросуседским односима, а ми нисмо у шизофренији да будемо у добросуседским односима са самима собом. Ако је Косово и по нашем Уставу и по Резолуцији 1244 део Србије, онда ми не можемо да будемо у добросуседским односима. Даље се говори о томе да ће се признати сва документа, од диплома што поздрављам, до пасоша што никако не поздрављам. Зато што је пасош прерогатив, односно симбол државе. Даље, имамо да се Србија неће противити уласку Косова у различите међународне организације. Наравно да Косово неће стремити да уђе у Међународно риболовачко друштво већ у Уједињене нације. Потом имате размену шефова мисија, дакле амбасадора. А њих могу да имају само државе, а не територије. Палестински амбасадор, што ми можете сад споменути, је сасвим друга прича у односу на КиМ. Дакле, сваки члан овог споразума потврђује косовску државност.

Чему су служиле барикаде на административним прелазима, подизање тензија, слање војске, одлазак председника на разговоре са Србима на КиМ…?

То је све било замајавање, показивање да власт стоји уз свој народ и да ће га као нешто бранити, а у ствари за столом у Бриселу је тај народ немилосрдно предала, а да га је претходно изманипулисала на један бруталан начин, звецкајући оружјем и доводећи те људе у ситуацију да изгубе послове и парче хлеба. Поред замајавања то је служило и за “кување жабе”, да се покаже да смо све пробали и није нам успело. Власт у ствари није радила ништа друго осим голе манипулације. Људи на КиМ ионало капиларно крваре, одлазе полако, може се очекивати да се стварно покупе и да дођу у Србију, јер не желе да се пробуде у Косову које је чланица УН или сутра у Великој Албанији.

Када Вучић на РТС-у каже да ће кроз Мапу пута и имплементацију споразума покушати да изузме пријем Косова у УН, да ли мислите да је то могуће и о чему он уопште прича?

Када прихватите као шеф државе један папир као целину, имплементација подразумева спровођење онога што у том папиру пише. То није шведски сто, да ви можете једно да узмете, а друго да не узмете. Вучић је требало на овом састанку да тражи да се на ову тачку четири дода да се нећемо сагласити са пријемом Косова у УН и да ћемо то активно спречавати. Он се сагласио с овим што јесте, што је дубоко погрешно и то је нека врста државног удара на Устав ове земље. Црвене линије о којима је Вучић причао у Скупштини су потпуно погажене.

Да ли мислите да се може променити став пет држава које не признају Косово?

Потпуно сам сигурна да Шпанија и Кипар неће признати Косово, зато што имају проблем на својој територији који је врло актуелан и према њему се понашају врло озбиљно. Сви се нешто мрште на замрзнути конфликт, а на Кипру постоји од 1974. године. Не видим да има рата, а Кипар не признаје тај северни део који тражи да се одвоји. Шпанија је шта мисли о сепаратизму показала пре неколико година кад је Каталонија покушала то да уради.

Шта мислите о Заједници српских општина, да ли је то добро решење за Србе са КиМ?

Она ће бити формирана по косовском Уставу и то ће бити део државе Косова. Ја сам се 2013. године оштро противила Бриселском споразуму, сматрала сам да је дубоко погрешан и да је копање пута косовској државности. Одузимањем ингеренција Београду над локалном самоуправом, над судством и полицијом, српска заједница је практично ражалована на КиМ, а остало је само школство и здравство по протоколима Београда. Сад ће бити да ће школоство и здравство бити под ингеренцијом ЗСО, а она је под ингеренцијом Приштине. Према томе Приштина ће се итекако мешати у рад ЗСО, мешаће се у медицинске протоколе и шта се учи у школама, тако да се ја јако плашим да ће на крају Адем Јашари постати народни херој у уџбеницима за српску децу.

Већ дуго Народна странка тражи да се пошаљу писма Русији и Кини са захтевом да уложе вето на пријем Косова у УН. Ако потпишемо овај споразум да ли можемо од њих тражити тако нешто?

Ако то будемо тражили од Русије и Кине после имплементације споразума, ми тражимо да буду већи Срби од Срба. Зашто би улагали вето ако смо се ми сложили да Косово уђе у међународне организације?

Поједине странке опозиције дале су подршку потписивању овог споразума. Шта мислите о томе?

Мислим да је то погрешно. Ако се неко залаже за европске вредности, онда би требало да се залаже за то да људи живе једни с другима, да поштују територијални интегритет земаља и да су територијална решења у етничким сукобима лоша. Томе нас учи Европа и тога се Европа држи осим у ово случају. Странкама које су омађијане европским вредностима, ту магију треба разбити, јер ово нису европске вредности.

Споразуму се отворено противи Народна странка, али и блок око Двери, Заветника, Новог ДСС… На који начин мислите да спречите власт да потпише споразум?

Ми ћемо то покушати институционално и ванинституционално. Тражићемо скупштинско заседање где бисмо тражили да се овај папир одбаци и да позовемо председника на одгорност, по којој је то платформи преговарао. Ми смо у скупштини преварени, како опозиција, тако и његови, зато што ни њима није рекао шта мисли да ради. Бојим се да док се не блокира Газела у овој држави ништа не може да се промени. Верујте ми, 27. фебруар је вододелница у српској историји. До сад нам је Косово отимано, а сад га Срби дају сами.