Народна странка

Алексић: Свако ко подржава "француско-немачки" споразум подржава Вучића

Алексић: Свако ко подржава "француско-немачки" споразум подржава Вучића

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да ће Народна странка Народна сарађивати са свима који су против потписивања „француско-немачког“ споразума о Косову и Метохији и да свако ко подржава споразум подржава председника Србије Александра Вучића.

„Нису само странке деснице против споразума. Ми смо странка десног центра, нисмо странка екстремне деснице, али и Демократска странка се изјаснила против споразума, као и Еколошки устанак Александра Јовановића Ћуте, па се не може правити таква подела“, рекао је Алексић телевизији Нова С.

Алексић је навео да Народна странка не учествује у организацији протеста најављеног за 17. март, а да свако може да дође на тај протест по својој слободној вољи.

„Нисмо организовали ни протест поводом подршке тужитељкама Бојани Савовић и Јасмини Пауновић. Сарађујемо са свима на различите теме и начине“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да су важна национална питања и подршка Рио Тинту, као и то како „режим пљачка Србију“ и како се људи попут Вучићевог кума Николе Петровића и власника ’Миленијум тима’ возе у ’мекларенима’ и ’фераријима’, имају виле и хеликоптере као Звонко Веселиновић, док грађани чекају на операцију кука седам година и Србија увози млеко и кромпир.  

Алексић је рекао да је „дух споразума несумњиво признање ’Косова’“ и да Србија прихватањем „не добија убрзано чланство у ЕУ нити било шта“.

„У споразуму се наводи међусобно признање државних симбола, пасоша, таблица, легитимација… Предвиђено је и да неће бити међусобног блокирања на путу ка чланству у међународним организацијама“, додао је Алексић.

Алексић је истакао да је проблем Србије у томе што је Вучић „уцењен криминалом и неразјашњеним убиствима, попут убиства Оливера Ивановића, као и корупцијом, гажењем медија и владавине права, Устава и закона“.

„Вучић преговара за себе, јер је споразум можда за њега добар, али за Србију није. Споразум не ствара мир, него ствара проблеме у наредним годинама“, рекао је Алексић.

„Логично је да косовска опозиција негодује, јер су схватили да је Вучић уцењен, рањив и слаб преговарач. Ако Заједница српских општина није формирана пуних десет година, онда они неће ни сада је прихвате и хоће да даље тргују како би добили још више јер су видели да не морају ништа да дају“, додао је Алексић.

Алексић је рекао да је председник Србије у претходних десет година „дао све, а Србија није добила ни Заједницу српских општина“.

„Сада се води игра у којој се подиже вредност ЗСО да би Србија дала све до краја, а заправо ЗСО не би ни требало да буде у овом споразуму, него је већ морала да буде створена“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да власт није хтела да усвоји резолуцију Народне странке по којој су црвене линије Србије „не чланству самопроглашеног ’Косова’ у УН и непризнавање ’Косова’“.

„Нису хтели то да прихвате, што значи да Вучић гура Србију да се одрекне своје територије и свог народа на Косову и Метохији“, рекао је Алексић.

„Зашто Србија не разговара са Шпанијом, Словачком и Румунијом, које нису признале ’Косово’? То су наши савезници у ЕУ, као и друге државе које нису признале ’Косово’. По питању Косова и Метохије могу нам помоћи и Русија и Кина јер имају право вета у Савету безбедности УН, који могу да уложе ако питање чланства Приштине у УН дође на дневни ред“, додао је Алексић.

Алексић је подсетио да је темељ свих повлачења признања „Косова“ било мишљење Међународног суда правде, због које власт напада Народну странку и њеног председника Вука Јеремића.