Народна странка

Народна странка Косово и Метохија: Нетранспарентно чињење СНС постављеника и бескрупулозно чињење косовских дипломата

Народна странка Косово и Метохија: Нетранспарентно чињење СНС постављеника и бескрупулозно чињење косовских дипломата

Начин дипломатске борбе и наступа политичара непризнатог Косова је од самог почетка огољен и бескрупулозан. Они то чине јавно, уз медије и саморекламу. Некада признају и сами себе, некада се изборе, за још неко право и још неки корак у остварењу својих циљева. Сведоци смо да је 12. маја шефица косовске дипломатије Доника Гервала Шварц лично поднела захтев за чланство самопроглашеног Косова у Савет Европе.

Реакција Србије и српских представника је за то време, разуме се, изостала. Као контрамеру у тој дипломатској борби представници Србије су обећали хитну седницу Савета за националну безбедност, најављену тек за који дан, односно за невероватних 36 сати. То је за нашу власт у Београду толико хитно да може да сачека и дан и по, два...    

Срби на Косову и Метохији стрепе шта ће бити са њима, јер након сваке хитне седнице Савета за националну безбедност, права Срба се рапидно смањују а живот почиње да личи, све више на живот у затвору.

Овим чином и апликацијом за чланство Косова у Савет Европе је јасно стављено до знања Србима на Косову и Метохији да за њих неће бити спокоја, мира и стабилности.

Самопроглашено Косово је још једном потврдило да је чврсто решило да се избори за пуноправно чланство у ЕУ. На том путу непризната држава Косово није спавала, већ је веома темељно радила сваким даном. Косово је до сада, поред апликације за чланство у Савету Европе, успело 2014. године да постане и пуноправна чланица Венецијанске комисије, а пре само годину дана, 2021. године, постало је и пуноправна чланица  ЕУРОСАИ, најбитнијег тела ЕУ за ревизију јавних средстава.

Тренутак пријема Косовске Државне ревизорске институције у ЕУРОСАИ је био прослављен на територији Косова у рангу највећег косовског празника, славило се и честитало данима, а о томе није била ниједна, али баш ниједна реч у медијима Србије. Непризнато Косово и његови политичари очигледно добро знају шта значи бити примљен у још једно од 8 европских тела у којима се одлучује на нивоу ЕУ.     

На 11. седници Конгреса ЕУРОСАИ Србију је представљао Душко Пејовић, постављеник СНС-а, председник Савета Државне ревизорске институције. Да ствар буде још погубнија по Србију и српски народ, у свом обраћању представник Србије Пејовић Душко је тада рекламирао своје учешће на наведеном Конгресу ЕУРОСАИ, похвалио се да је био запажен као учесник, као и да је изгласано баш оно што је и он подржавао, само ниједном речју није поменуо да је тада Косово постало пуноправна чланица овог Европског тела.

Српска јавност о томе није добила баш ниједну информацију. Државни ревизор Србије укинуо је транспарентност, сматрајући то небитним за обелодањивање.

А која је то битнија порука са 11. Конгреса ЕУРОСАИ за грађане Србије, ако не пријем Косовске ДРИ у пуноправно чланство највишег тела ЕУ за ревизију? Зашто ништа не знамо о томе, ко сме то да крије од српских грађана?

Данас је иста агенда на сцени... На једној страни, самопроглашено Косово бележи помаке у свом настојању за пуноправним чланством у Савету Европе, а на другој страни наши органи спавају, хвале се недовољним количинама жита и кукуруза, хвале се измишљеним стопама раста, незнајући да када од Србије одвоје срце, неће више бити важно ни да ли је стопа раста један одсто или измишљених три одсто. Неће бити важно ни да ли робне резерве имају дупло дно или су "до чепа пуне...". Неће бити више ништа важно, јер Србије тада неће бити...

Све је "хитно" и "битно", само суштински интереси Срба и Србије нису битни ни за ову власт, нити за њене постављенике.

 

Чланови одбора Народне странке са Косова и Метохије