Народна странка

Тодоровић: До избора могуће променити закон и спречити изборни туризам, нереална ревизија бирачког списка до 2. јуна

Тодоровић: До избора могуће променити закон и спречити изборни туризам, нереална ревизија бирачког списка до 2. јуна

Потпредседник Народне странке Јовица Тодоровић изјавио је да је захтев дела опозиције за ревизију бирачког списка до 2. јуна, за када су најављени локални избори у Београду, нереалан због много разлога, и да би опозиција требало да истакне реалан захтев, а то су измене Закона о локалним изборима које би отклониле сумње у „изборни туризам“, односно довођење бирача на гласање у места у којима не живе.

„Тим изменама било би прописано да грађани који су променили пребивалиште у последњих годину дана на првим следећим изборима не могу да гласају у месту свог новог пребивалишта али би задржали право да гласају у старом месту пребивалишта“, рекао је Тодоровић у подкасту „Теразије“.

„Ако се неко у новембру прошле године преселио из Ниша у Београд, сасвим је логично да на изборима који ће бити на лето ове године гласа у Нишу, јер се још није напио савске воде довољно да би могао да разуме београдске проблеме и да се определи“, додао је Тодоровић.

Тодоровић је поводом захтева за ревизију бирачког списка истакао да није јасно како би то било технички изведено, ко би то радио ако не постоји поверење у надлежна министарства, колики би били тимови стручњака који би обављали ревизију, као и ко би чинио те тимове, јер је реч о огромном послу.

„За то је потребно прво изменити читав низ закона који регулишу боравиште и пребивалиште грађана, законе који регулишу јединствени бирачки списак и неопходно је донети низ поџаконских аката који уређују поступање Министарства унутрашњих послова и Министарства државне управе и локалне самоуправе“, прецизирао је Тодоровић.

Тодоровић је навео да је потом потребно неколико година да се од уписа до уписа обави ревизија, која би подразумевала и теренску контролу, што је огроман посао.

„Требало би покуцати на врата свих људи који су уписани у регистар боравишта и пребивалишта грађана, па видети да ли они заиста живе тамо где имају пријављено пребивалиште, да ли тамо раде, да ли им тамо иду деца у школу, односно да ли им је тамо заиста центар животних активности“, рекао је Тодоровић.

Тодоровић је додао да је неопходно изменити закон и тако да је немогуће пријавити фиктивно пребивалиште, а то значи да буде неопходно пре уписа пребивалишта да грађанин докаже да се пријављује у месту где ће му заиста бити центар животних активности.