Народна странка

Анђелковић: Градња станова на Макишу уништиће изворе воде, угрожен цео Београд

Анђелковић: Градња станова на Макишу уништиће изворе воде, угрожен цео Београд

Народна странка упозорила је данас да План детаљне регулације дела Макишког поља, на којем је планирана изградња великог стамбеног насеља, „директно угрожава водоснабдевање Београда“ и истовремено повећава опасност од директног изливања фекалија у водоносни слој који прихрањује рени бунаре за снабдевање водом.

„Институт за водопривреду ’Јарослав Черни’ је израдио је Хидротехничко решење Макишког поља у којем се јасно наводи да је у широј зони заштите дозвољена градња станова ако су удаљени два километра од линије рени бунара. Градња је, међутим, предвиђена на мањој удаљености, што се коси са ставом института“, рекао је члан Одбора Народне странке за екологију, доктор биотехничких наука Александар Анђелковић.

Анђелковић је додао да је функционисање водоизворишта на Макишу „директно угрожено“ и решењем Министарства здравља којим су „измењене позиције граница санитарне заштите београдског водоизворишта“.

Анђелковић је истакао да ће водоснабдевање бити угрожено и јер није планирана изградња погона за прераду отпадних комуналних вода, и додао да је „невероватно да се на таквом месту планира градња стамбеног комплекса вредног више од 800 милиона евра, а да није предвиђено једно такво постројење“.

„Али се зато планира увођење новоизграђене канализације у већ постојећу, која и даље излива фекалије без прераде директно у Саву и Дунав. На канализационим колекторима често се догађају хаварије, па се намеће питање куда ће отећи канализационе воде ако се то догоди? Одговор је у водоносни слој који прихрањује рени бунаре“, рекао је Анђелковић.

Анђелковић је подсетио да су погони за прераду пијаће воде „Макиш“ и сада преоптерећени и у летњим месецима многе општине имају рестрикције пијаће воде, а да ће такав систем бити „додатно оптерећен јер ће снабдевати још неколико десетина хиљада породица“.

„Нажалост, на ова питања од надлежних органа нећемо добити одговоре јер је јавна расправа заказана за средину децембра, у време мера против епидемије којима је број учесника јавне расправе ограничен на највише пет људи“, рекао је Анђелковић.

„Позивамо Градску управу да се расправа одложи до престанка кризне епидемиолошке ситуације, јер овакви пројекти нису за потцењивање и њихова аљкава реализација неће никоме донети добро", закључио је Анђелковић.