Народна странка

Радојевић: Власт у Чачку уништава Дом здравља да би се ту подигли солитер, кафана…

Радојевић: Власт у Чачку уништава Дом здравља да би се ту подигли солитер, кафана…

Преузето са портала "Озон прес".

 

Потпредседник Народне странке и председник Градског одбора Чачак др Александар Радојевић изјавио је, поводом најаве штрајка возача Хитне помоћи и тужбе запослених за мобинг, да градска власт сноси пуну одговорност за све проблеме у Дому здравља.

Радојевић је оценио да се Дом здравља и примарна здравствена заштита уништавају годинама, јер се ти објекти налазе на атрактивним локацијама које су погодне за изградњу.

„Оснивач Дома здравља је Град Чачак и град има директну одговорност за његово функционисање. Не може нико у Дому здравља да направи неку штету или неки пројекат или неко добро дело без одлуке градских власти. Ако су градске власти или њима неко близак бацили око на локацију која је идеална, као што је поред Градског парка, да се прави нека зграда или тамо где је Медицина рада да се прави друга зграда, онда ће лагано и свесно урушавати те институције“, рекао је Радојевић.

„То што пребацују одговорност једни на друге, са једног на другог директора, треба знати да се директори Дома здравља и болнице јако мало питају за свој посао“, додао је Радојевић.

Радојевић је навео да су директори сведени на то да праве распореде рада, а немају одрешене руке да запосле некога, да доведу некога ко ће да покрије неку службу, јер у Дому здравља десетине амбуланти немају лекаре.

„Имате амбуланте где лекар гостује два сата. Замислите нову амбуланту у Коњевићима где лекар дође на два сата, па он нема времена да се пресвуче а камоли да лечи људе. Политика Дома здравља која је креирана у самом Граду Чачку а не у Дому здравља потпуно наопака и усмерена је на то да се купују санитети, да се неко слика поред тог санитета, а то што нема посаде за санитет то није важно, јер то нема неки маркетиншки ефекат“, рекао је Радојевић.

„Немате посаду, немате техничара, возач носи и збрињава пацијента, што возач не може да ради и није у његовом делокругу рада и није по закону. Имате неколико санитета који стално стоје испред Хитне помоћи јер нема довољно особа ни за једну, а камоли за три смене“, додао је Радојевић.

Радојевић је навео да је примарна здравствена заштита пред колапсом и да је уништавају сваки дан организационо.

„Праве Дом здравља у Љубићу, и то је за сваку похвалу, само се поставља питање ко ће ту да ради, јер нису попуњени ни Дом здравља код парка ни Медицина рада. Свима недостаје више лекара него што имају. То је циљано направљено да се полако урушава, кад се уруши онда ће рећи то су били неспособни директори и хајде да правимо солитер, кафану или шта већ и тиме ћемо да зарадимо новац, а домове здравља измештаћемо по околини или отварати приватно“, закључио је Радојевић.