Народна странка

Народна странкa Косово и Метохија: Циљ изборне реформе је трајно удаљавање Срба из политичког живота

Народна странкa Косово и Метохија: Циљ изборне реформе је трајно удаљавање Срба из политичког живота

Албански политички прваци на Косову и Метохији већ увелико раде на промени изборног процеса, док су у исто време у политичком животу Србије најважнија тема интриге и породичне прилике фудбалера репрезентације Србије у Катару.

Закон о изборима на Косову и Метохији је до сада био један од правних основа, који је омогућавао да Срби имају загарантоване представнике у институцијама лажне државе Косова.

Нису Срби имали богзна шта ни од тих представника, али бар су имали неко право... До сада су албански политичари увек успевали наћи неког представника Срба, који је био спреман на разне видове компромиса и учешће у Влади самопроглашеног Косова.

На једној страни имали смо представнике Српске листе, који здушно дају легитимитет одлукама Аљбина Куртија, а на другој Аљбина Куртија који спроводи своју агенду отцепљења и не одступа ни милиметар од својих циљева.

Међутим, после синхронизоване акције политичких коалиционих партнера, представника Српске листе и Аљбина Куртија (изласка и оставки представника Срба из косовских институција и поновног уласка у исте те институције) постало је јасно да је интегритет тог вида организовања политичког живота фарса у којој Срби имају јефтину улогу и огромну штету.

Након изласка представника Српске листе из косовских институција, што је могло и представљати неки вид буђења српског политичког бића на Косову и Метохији, уништена је и та прилика освешћивања Срба и учињена је нова издаја српских интереса од стране политичких првака Српске листе. Да све буде још тужније, након само десет дана, нови посланици српске листе су поново положили заклетву у Скупштини Косова и још једном показали недоследност и одсуство политичког интегритета. Створили су нови хаос, послали слику да су збуњени и неодлучни за политичку борбу у остварењу својих интереса и још једном убили наду Србима на Косову и Метохији.

У исто време Аљбин Курти на међународном плану успева да пошаље слику да, не само што помера представнике Српске листе као лутке на концу, него успева да натера и председника Александра Вучића да убудуће пристане на неиздавање регистарских таблица са косовскометохијским именима, а да им он, Аљбин Курти, неће за узврат почети са издавањем казни, које је првобитно планирао.

На тај начин Срби испадају по ко зна који пут пред међународним институцијама неодлучни, незаинтересовани да иду до краја, мањина која се нећка и која ето хоће да буде у политичком животу али можда ипак и неће.

То све даје одличан увод новом чину у овој историјској драми, која би се могла звати „Пристанак Србије на издају Срба на Косову и Метохији“.

У новом чину, заплет ће почети расправом о новом изборном закону, који ће тећи без учешћа Срба, јер су Срби и сами, баш ето пре само две недеље, показали да они ни не знају шта тачно желе. Да ли желе да учествују у политичком животу на Косову и Метохији или можда ипак не желе.

Након доношења новог Закона о општим изборима, који треба да се позове на међународне стандарде, за очекивати је да се права самопроглашеног Косова још мало увећају и учврсте, а да се у исто време српска заједница и Срби на Косову и Метохији још једном доведу у положај политичке маргине и жртве издаје из сопствених редова.

У том смислу Покрајински одбор Народне странке Косова и Метохије не може више да седи скрштених руку и да гледа очигледно дезавуисање интереса српског народа на Косову и Метохији и зато отпочиње још јаче дипломатско деловање на међународном плану и тражењу политичке подршке за Србе са Косова и Метохији, широм планете, међу лобистичким групама, али и у Њујорку у УН.

 

Покрајински одбор Народне странке Косово и Метохија