Народна странка

Форум жена Народне странке: Стоп насиљу над женама!

Форум жена Народне странке: Стоп насиљу над женама!


Програм Народне странке компатибилан је и са Програмом Форума жена, поготову у делу који се односи на традицију и породицу, с тим што је у Форуму жена акценат на подржавању свих права жена у радном, породичном и социјалном окружењу, као и заштита жена од свих врста дискриминације, мобинга и све присутнијег породичног насиља.


Насиље у породици догађа се над свим члановима породице, независно од пола и узраста, па су, сем жена, угрожени и најмлађи и најстарији чланови породице, а неретко и сами мушкарци. Међутим, иако и јачи пол понекад трпи шиканирање и малтретирање брачног или животног партнера, насиљем је, у највећем броју случајева, угрожен нежнији пол, о чему сведоче и статистички подаци, извештаји стручних служби, како и новински написи. Убиства или тешка премлаћивања жена од стране њихових партнера толико су бројна и драматична, да смо тој теми и ми, као организација која штити и заступа права жена, поклонили дужну пажњу.


Насиље има много различитих „лица“. Физичко насиље је најлакше препознати, јер је по последицама одмах видљиво, али постоје и видови насиља који су мање упадљиви, а подједнако агресивни, па смо их, у тексту који следи, а који је први у низу на тему „женских питања“, описали. Насиље попут вербалног или манипулативног, психолошког, теже је уочити, али оставља погубне последице и на психичко и на физичко здравље особе која му је изложена. Зато је важно предочити и те перфидне форме насиља, јер је препознавање проблема први корак у његовом решавању. 


КАКО ПРЕПОЗНАТИ СВЕ ВИДОВЕ ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА 


Када мушкарац удари своју партнерку, јасно је да је реч о физичком насиљу. Али, постоје и перфидни видови агресивног понашања који подједнако угрожавају и ментално и физичко здравље жене. Ево их:


1.Омаловажавање жене уз примедбе да није способна ни за шта, нити да је довољно лепа, нити уредна, културна, образована, спретна у кућним пословима или у улози мајке...Ако је омаловажавање још и уз присуство других особа - реч је о додатној агресији која прелази у садизам – жељу да се партнерки нанесе душевни бол.


2.Контрола партнеркиног живота подразумева да он будно прати куда она иде, са ким се дружи, да ли су јој другарице фине или је „хушкају против мужа“. Њени родитељи, браћа и сестре се оптужују да су злонамерни, с намером да се жена изолује, како би је лакше контролисао. Контролише и финансије, тако да она не сме да потроши ни динар властите плате, ако се он не сложи. Ако му не одговори на сваки телефонски позив, настаје пакао: пребацивања, оптуживања...


3.Патолошка љубомора је слична опсесији, јер у реалности не постоје ни стварни ривали ни љубавници његове партнерке, али их он свуда „види“ - све постаје сумњиво –неког је „значајно погледала“, са сваким флертује, раскалашно се смеје, изазовно се одева и понаша - иако је сасвим пристојна. Малтретира је ислеђивањем с ким га је варала, тера је „да му све призна па ће јој опростити“, проверава јој гардеробу, како би нашао трагове љубавног односа са неким другим...


4.Кажњавање ћутањем спада у пасивно – агресивно понашање кад партнер сваки конфликт „решава“ тако што се претвара у живу стену која хода, али уста не отвара, што може да траје данима и недељама. Комуникација се одвија преко деце или дописивањем у властитој кући, што временом изазива пуцање по шавовима и брачног односа и менталног здравља жене изложене таквој тортури.


5.Зона сумрака је „игра“ у којој он изврће све што му она каже, убеђујући је да није добро разумела оно што јој говори или чини. Његово гесло је: не веруј својим очима, већ мени! Крива је за сваки међусобни сукоб, док је он непогрешив. Како је у томе доследан, жена лабилнијег психичког стања на крају посумња у властити суд и здрав разум.


6.Манипулативни партнер је слаткоречив, љубазан, али непоуздан и опасан. Партнерку наводи на њему важне циљеве, скривајући праву истину. Жонглира обманама и лажима, како би сакрио да је коцкар, зависник од било чега, склон различитим пороцима...Тврди да је воли, а материјално је искоришћава; уместо на прековременом раду он је у проводу, задужује се не обавештавајући је о томе...


7.Психолошки притисак спроводи убеђивањем, уцењивањем, подмићивањем... „Да ме волиш, ти то никада не би рекла, урадила...“ Ако не будеш пристала на...развешћу се од тебе и одвешћу и децу...“  „Немој ни да покушаваш да се разведеш, имам довољно утицајне пријатеље у суду – узећу ти све“. 


8."Мама зна" је најбоље врхунско начело “маминог сина”, па ће свако поређење између његове мајке и супруге бити на штету супруге. Из посета мами враћа се бесан и заједљив на женин рачун. Ако се свекрва и снаја сукобе, зна се на чијој ће бити страни, без обзира на чињенице. Уз то свекрва обасипа снају “добронамерним” саветима како да кува, васпитава децу, води рачуна о њеном сину… Жена ће се осећати усамљеном и одбаченом, невољеном и неспособном - све док се не присети да није била таква пре уласка у брак са мужем и његовом мамом!


9.Разбијач и галамџија се љути, вређа, разбија ствари, треска песницом о сто или у довратак…Такви испади су увек на граници физичког сукоба и жена никада није сигурна да ли ће она бити следећи “објекат” за пражњење његовог беса, што је крајње онеспокојава и психички исцрпљује.


Председништво Форума жена Народне странке

 


Адресе и телефони саветовалишта за брак и породицу
БЕОГРАД
Саветовалиште против насиља у породици - СОС телефон и сигурна кућа 
0800 011 011 бесплатан позив радним данима 10-19 часова
011/ 2769 466 радним данима 10-19 часова
062/304560 ноћу 19-10 часова
Полиција је увела специјализовани број за жене које се налазе у ситуацији насиља 0800 100 600. Позив на овај број је бесплатан.
Ако сте претрпели или сте изложени било ком облику насиља у породици, можете се обратити директно полицији, центру за социјални рад, здравственој установи, јавном тужилаштву, суду, судији за прекршаје, као и специјализованим невладиним организацијама које пружају услуге заштите женама које су преживеле насиље.