Народна странка

Новаковић: Миленко Јованов је само трбухозборац

Новаковић: Миленко Јованов је само трбухозборац

„Миленко Јованов је у основи бескурпулозан и неваспитан тип, он је трбухозборац, оно што Александар Вучић мисли то Јованов говори“, каже за Данас повереник Народне странке за Војводину и посланик у покрајинској скупштини Борислав Новаковић поводом инцидента у покрајинском парламенту када је Јованов, реагујући на налепницу на Новаковићевом сакоу „слободни медији, слободни избори, слободне институције“ му поручио: „Данас налепница, сутра наногица“.

Новаковић је оптужен да је као директор Завода за изградњу града Новог Сада омогућио фирми Боровица транспорт да буде уврштена на списак подобних извођача, који могу да контролишу радове које финансира град, иако та компанија није имала потребна средства, односно, камионе од преко 10 тона носивости.

„У овој држави не постоји презумпција невиности. Јованов као потпредседник СНС-а упућује судском већу поруку да треба да будем осуђен и, не само то, већ и сугерише како треба да будем осуђен. Узгред, томе не даје тон он него Вучић лично. Вучић континуирано коментарише ток судских процеса и пресуде и тако, раније као председник владе, а сада као председник државе директно утиче на судске одлуке и обликује атмосферу у којој саопштава представницима судских већа шта је за њега пожељан исход одређених судских процеса. У мом случају је то радио два пута гостујући у емисији РТС Упитник и Ћирилици на телевизији Хепи. Он је отворено навео мој и случај Оливера Дулића, као и случај Слободана Милосављевића као случајеве у којима се воде кредибилни судски процеси, алудирајући при том да онда очекује и осуђујућу пресуду“, истиче Новаковић.

Зато сте и изјавили том приликом да СНС практично одлучује ко ће и када бити ухапшен, оптужен и осуђен?

„Наравно. Подсећам, пре него што сам приведен 42 дана раније на насловној страни Курира сам прочитао да ће се то и догодити, а у тим новинама су исцурели и елементи кривичне пријаве коју ће касније поднети. Након што сам тужио Курир и добио спор на суду сва три новинара Курира су изјавила да су информацију о томе да ћу бити процесуиран добили из врха српске полиције. Када сам на основу тога Вишем тужилаштву у Новом Саду поднео пријаву против НН извршилаца у МУП-у због откривања службене тајне и злоупотребе службеног положаја или, једноставније речено, због „цурења“ информација, тужилаштво није учинило ништа. Мени је као политичару јасно да је реч о систематком блаћењу и покушају да се уништавају појединци, породице и политичке организације преко монтираних политичких процеса“.

Виши суд осудио Вас је на три и по године затвора због наводне злоупотребе службеног положаја у афери око изградње Булевара Европе у Новом Саду, а Апелациони суд је ту пресуду укинуо и наложио да се суђење понови. Када очекујете наставак тог процеса и како одговарате на те оптужбе?

„Апелациони суд је укинуо пресуду јер је утврдио да је кривично гоњење према мени немогуће због правних забрана. За оно што мени стављају на терет у кривичном поступку, ослобођен сам у прекршајном поступку. Дакле, реч је нарушавању правног начела „не бис ин идем“. Уставно је право сваког грађанина да не може бити суђен двапут ради истог дела. Дакле, у мом случају, за оно што сам ослобођен у прекршајном поступку, постало је предмет кривичног поступка. Ово што се мени догађа је прави скандал. Подсећам да суд за људска права у Стразбуру све време скреће пажњу нашим судовима да не смеју двапут да суде по истој ствари, али наши судови и даље не слушају препоруке европског суда“.

Да се вратимо инциденту и ситуацији у Скупштини АПВ. Како коментаришете избацивање Вас и још неколико посланика из сале, што се по први пут догодило у Скупштини Војводине.

„Реч је о насилном гесту председника Скупштине. Он је могао да изрекне прву помену, другу опомену, могао је да прекине седницу, могао је да нас обојицу опомене зато што, морамо признати, није типично да се посланици кошкају и препиру у сали у моменту када је седница у току. Он је имао право да интервенише, али се на најгрубљи начин понео врло пристрасно. У моменту када Миленко Јованов мене вређа и добацује „данас налепница, сутра наногица“, уместо да га опомене, он налаже скупштинском обезбеђењу да мене избаци из сале“.

Пастор је касније изјавио да је покушај ширења транспарента представљао повреду Пословника и да је због тога наложио обезбеђењу да вас „испрати из сале“.

„То су смешне ствари. Прво, ми смо транспарент раширили у холу. Мислим да је легитимно средство борбе да и у парламенту дигнете транспарент и учините било који гест којим исказујете протест против било којих одлука. Нисам се бунио против ове или оне тачке дневног реда, транспарент се тиче политичке и правне културе која у овој држави треба да буде успостављена. На транспаренту је писало „слободни медији, слободни избори, слободне институције“. Шта је ту противзаконито, да ли некога лично вређам зато што инсистирам да се примењују правила владавине права и правних узуса које постоје у свим цивилизованим државама? Будући да сам се борио за опште вредности за које би требало сви да се залажемо, не видим у томе ништа инцидентно“.

Скуштина Војводине све више личи на републичку Скупштину, на последњој седници посланици владајуће већине поставили су 80 питања извршној власти и тиме онемогућили опозиционе посланике да они пропитују власт. Како то коментаришете?

То је типично симулирање демократије, покушај да се одглуми парламентарни живот. Они су тиме онемогућили посланике опозиционих странака да поставе било какво питање представницима извршне власти. А, ако представнини скупштинске власти немају прилику да постављају питања представницима извршне власти, онда се поставља питање шта је смисао њиховог боравка у скупштини у којој се обједињује расправа, скраћује време за дискусију и у којој се ствара само привид политичког живота, а заправо се затире свака форма парламентаризма.

Странке чланице Савеза за Србију помињу могућност да њихови одборници и поланици напусте све скупштине. Да ли ће опозиција напустити покрајински парламент?

„Мислим да смо на корак од те одлуке и сматрам да тај корак треба и направити. Обесмишљен је рад у институцијама. Чинимо све да се на борбен и транспарентан начин понашамо у парламенту, али и то је обесмишљено јер се користи, што се у мом случају и види, гола физичка сила да вас уклоне. Не само да не могу да говорим, већ не могу ни да присуствујем, онемогућено ми је да уђем у салу. То је скандал. А нисам га ја изазвао него Миленко Јованов уз асистенцију председника Скупштине Иштвана Пастора“.