Народна странка

Ковачевић: Позив председника САНУ Костића на дијалог стигао у последњем тренутку

Ковачевић: Позив председника САНУ Костића на дијалог стигао у последњем тренутку

Потпредседник Народне странке Синиша Ковачевић изјавио је данас да је позив на друштвени дијалог који је упутио председник САНУ Владимир Костић стигао у последњем тренутку, и да би требало што пре на тај разговор пристати, али да није сигуран да ће то наићи на добар одзив код оних који би требало да буду друга страна.

„Позив на разговор требало је да дође и знатно раније, или од САНУ или од СПЦ или неког сличног института који у себи баштини одређену врсту надполитичности и припадности већини грађана Србије“, рекао је Ковачевић телевизији Н1.

"Период збуњености смо прошли, одавно смо изашли из фарсе и приближавамо се трагедији. Надам се да то тога неће доћи. Треба што пре да се пристане на разговор, само што је то причање приче глувом...", додао је Ковачевић.

Како је навео, разговор је драгоцен, иако је одоцнео, а из шанчева се тешко може изаћи.

Ковачевић је упозорио да се таква врста разговора мора обавити или смо толико "ушанчени и импрегнирани омразом да ово не може другачије да се заврши него уличном тучом, или нечим још горим“.

Ипак, како је додао, мора да изрази сумњу да ће друга страна имати слуха за дијалог, јер је на челу друге стране човек који је свој "интелектуални профил и емоционалну конфигурацију градио на омрази".

"Тако формиран он неће бити човек дијалога, он креира систем тако да то буде систем омразе", навео је Ковачевић.

"Све што се дешава, начин на који је устројио своју странку, то он стимулише. Две трећине његовог времена посвећене су кампањи, рејтинзима, телевизорима којима је окружен, размишљањима како напакостити или елиминисати опозицији", каже Ковачевић.

Како оцењује, до тог дијалога се може стићи тако што ћете пристати уз неког модератора да разговарате, а то може бити неко из САНУ, док патријарх то не може бити јер је изгубио ауторитет пошто је недвосмислено стао на страну власти, а његове изјаве су све само не мироносне.

Дијалог се мора обавити, истиче Ковачевић и пита шта је алтернатива.

"Шта је алтернатива ако нема разговора - уличне демонстрације, пајсери, митинзи, контрамитинзи… мора се апсолутно разговарати. Друштвено политички тренутак ове земље доведен је до потпуног колапса, са уличних туча лако севне кама", каже.
Поводом позива Вучића онима који живе у иностранству да остану у Србији, Ковачевић је рекао да председник није дорастао функцији коју обавља.

"Јесу то исти ти људи због којих се он недавно жестоко кајао што је допустио да уђу у Србију, који су донели вирус, и криви су били што нећемо имати довољно гробаља. Е сад су они остали овде, приближавају се избори, није то мало изборно тело, сад им се треба ушлихтати", наводи.

Човек, како каже, који има потребу да буде лидер мора да има осећај за меру у свим ситуацијама, најмање је његово да паничи.

"Ако нема лидерског талента, узалуд ћете покушавати да га стекнете, немате га, не можете га ни усавршавати", рекао је Ковачевић.
Говорећи о опозицији и изборима, он је оценио да јединство опозиције није упитно, као и да онај ко излази на ове изборе "или нема довољно политичке интелигенције, или су његове намере лукративне".

 

Преузето са портала Н1