Народна странка

Марина Липовац Танасковић: Градска власт у рату против зеленила у целом Београду

Марина Липовац Танасковић: Градска власт у рату против зеленила у целом Београду

Одборница Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић изјавила је данас да би сеча 19 хектара шуме на Кошутњаку због градње станова била напад на плућа Београда и да на зелене површине морају опстати и на њима не сме ништа да се гради, јер је то у најбољем интересу грађана.

„У оквиру Плана детаљне регулације за комплекс Авала филма на Кошутњаку није урађена саобраћајна студија, а да је урађена, транспортни модел би показао да планирана градња 450.000 квадратних метара стамбеног простора и 150.000 квадратних метара комерцијалног простора подразумева улазак 6.000 возила у једном сату у Улицу Благоја Паровића и то само на три кружне раскрснице“, рекла је Марина Липовац Танасковић новинарима испред Сава центра, где се одржава седница градског парламента.

Она је истакла да 6.000 возила представља колону од 30 километара.

Марина Липовац Танасковић је навела да ће Скупштина Београда данас разматрати и друге планове детаљне регулације у Београду, од којих и план за блок 9А у Новом Београду, између улица Џона Кенедија, Булевара Михаила Пупина и Прве пруге, где ће бити уништено 3,2 хектара зеленила зарад градње шест зграда које ће имати од два до 12 спратова, укупно 500 станова.

„Други је план за Вождовац, између улица Војводе Степе, Пуковника Пурића, Јове Илића и Лепеничке, где је због  хоризонталне нивелације објеката дозвољена градња зграда од 12 спратова“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

„Изнето је много примедби на те планове детаљне регулације, реч је о инвеститорском урбанизму. Боримо се да опстану све зелене површине и на њима се ништа не сме градити“, рекла је Марина Липовац Танасковић.