Народна странка

Алексић: Власт да испуни обећање – јефтини станови за све

Алексић: Власт да испуни обећање – јефтини станови за све

Први потпредседник Народне странке и посланик у Скупштини Србије Мирослав Алексић изјавио је данас да би јефтине станове по цени од 380 евра за квадратни метар, а не 550 евра, требало понудити свим категоријама становништва уместо само припадницима снага безбедности, како је предвиђено посебним законом.

„Председник СНС-а Александар Вучић је пре четири године обећао станове по цени од 380 евра за квадратни метар за све, а данас као сјајно решење нуди станове од 550 евра само припадницима снага безбедности“, рекао је Алексић у парламенту.

Алексић је затражио измене посебног закона (лекс специјалиса) које би омогућиле куповину јефтиних станова и запосленима у здравству, просвети и култури и свима који немају решено стамбено питање.

Први потпредседник странке Вука Јеремића је од Владе Србије затражио да одговори зашто су посебним законом, о којем расправља парламент, станови понуђени по цени од 550 евра за квадрат, а не 380 евра, како је Вучић обећао у мају 2014. године.

„Богољуб Карић најављује да ће у ’Тесла граду’ на Макишком пољу у Београду градити станове од 500 евра по квадрату. Са друге стране, држава у анкетама намењеним припадницима снага безбедности, нуди станове на истој локацији по истој цени. Питам владу зашто ти станови не коштају 380 евра, како је обећао Вучић, јер би тек тада добили цену нижу од комерцијалне, и зашто се станови не нуде свим друштвеним групама“, рекао је Алексић.

Алескић је додао да је проблем и у томе што су плате припадника снага безбедности толико ниске да ће и за стан по повлашћеној цени морати да се задужују.

„О тренутном стању у војсци, а није другачије ни у полицији, најбоље говори пример најбољег војника који је Гинисов рекордер, а који данас напушта војску, између осталог и због одлуке о обустављању напредовања у више чинове. Бојим се да ће понуђени јефтини станови бити решење само за оне који буду градили станове, а не и за оне који би требало да их купе“, истакао је Алексић.